Včeraj, 28.3., je Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru za študente/-ke prvič organizirala prav poseben dogodek – Konferenco kemikov in kemijskih inženirjev. V okviru konference so spoznavali raziskovalne laboratorije na FKKT, prisluhnili vizijam, poslanstvom in zaposlitvenim priložnostim v podjetjih, raziskovali stojnice različnih organizacij, sodelovali v hitrih razgovorih s potencialnimi delodajalci, se udeležili delavnic, uživali v pogostitvi in se družili ter mrežili z drugimi udeleženci.

Na konferenci so sodelovala podjetja: 
- Lek, a Sandoz company, 
- Merel d.o.o,
- Impol 2000 Slovenija,
- Saubermacher Slovenija, 
- Tastepoint d.o.o., 
- Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, 
- Interzero Plastics Innovations d.o.o.,
- Henkel Maribor d.o.o.

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru se ponaša z odličnimi raziskovalnimi in programskimi skupinami, ki pa so med študenti žal še vedno premalo poznane. Profesorji so ravno zaradi tega na predstavitvah laboratorijev razkrili svoje raziskovalne interese, projekte za prihodnje študijsko leto in priložnosti za sodelovanje ter zaposlitev. Predstavniki podjetij pa so na svojih stojnicah predstavili svoje izdelke, uspešne zgodbe ter možnosti praktičnih usposabljanj in zaposlitve za diplomante in magistrante vseh študijskih programov.

Namen dogodka je bil povezovanje študentov in zaposlenih

[[image_1_article_64720]]

Organizatorka dogodka Nika Atelšek Hozjan nam je zaupala, da je bil namen tega dogodka v prvi vrsti povezovanje študentov in zaposlenih ter vzpostavljanje novih vezi ali krepitev že obstoječih vezi. "Na ta način želimo omogočiti študentom, da pričnejo s kreiranjem svoje karierne poti že pred koncem študija in, da se mogoče seznanijo s tem, kaj se na naši fakulteti dejansko dogaja, s čim se raziskovalno ukvarjamo, kakšne so možnosti zaposlitve za nas in podobno," je še pojasnila. Mlada raziskovalka je idejo za dogodek dobila zato, ker sama rada hodi na konference in poleg tega iz prve roke pozna problematiko študentov. Seznanjena je s primanjkljajem informacij, s prostimi delovnimi mesti in raznimi dezinformacijami okrog zaposlovanja.

Seveda pa dogodka ni organizirala sama, pomagala ji je angažirana in pridna ekipa. "Organizacije dogodka sem se lotila tako, da sem kontaktirala določena podjetja, ki so se meni zdela zanimiva, oziroma jih sama od prej poznam. Na mojo srečo so se vsi, ki sem jih povabila, pozitivno odzvali in izkazali zanimanje. Potem pa smo nadaljevali – se dobivali na sestankih, delili mnenja, delili ideje in tako prišli do končnega rezultata," je dodala Nika. Povedala je tudi, da je trenutni načrt, "da stvar postane tradicionalna."

[[image_2_article_64720]]

Dekan, prof. dr. Zoran Novak, je predvsem poudaril, da je izjemno zadovoljen s številom udeležencev na konferenci. "Študenti/-ke so presegli vsa pričakovanja. Prvotno smo pričakovali okrog 50 ljudi, na koncu je bilo prijavljenih 150, prišlo pa jih je verjetno še več. Mislim, da jih je bilo na koncu celo okrog 180."

Dodal je tudi, da čeprav se sam ne zna čisto poistovetiti s študenti, kljub temu verjame, da je bila konferenca za njihovo nadaljnjo življenjsko pot uporabna, če ne celo potrebna. "Dejstvo je, da brezposelnih kemikov skorajda ni. Kljub temu pa marsikdo pri zaposlitvi okleva, saj ne ve točno, kaj naj pričakuje in kaj si sploh želi. Na tej konferenci smo se osredotočali na takšne in drugačne probleme. Na eni strani smo mladim skušali pomagati pri njihovi nadaljnji poti, podjetjem pa smo predstavili bodoče zaposlene, oziroma nov kader."

[[image_4_article_64720]]

Konferenca je izjemna priložnost za manjša podjetja

"Kot predstavnik manjšega podjetja iz okolice Maribora potrjujem, da je to izjemna priložnost za predstavitev. Danes seveda vidimo nekaj velikih podjetij, in se mi zdi tudi zaradi tega pomembno, da študenti in študentke vidijo poleg velikih tudi manjša podjetja, ki jih ne poznajo," je dejal Matjaž Golič iz podjetja Merel d.o.o. in dodal, da je v manjših podjetjih tudi sam način dela drugačen, kot v večjih.

Golič meni, da je bila konferenca uspešna tako za študente/-ke, kot tudi za njih. "Navezali smo ogromno stikov, mladim predstavili kdo smo in jih pozvali k sodelovanju – bodisi z opravljanjem študentske prakse, pisanjem magistrskih nalog ali s kasnejšo zaposlitvijo. Mislim, da je, glede na podjetja in predstavitev laboratorijev, ki sem jih danes videl, to za naslednjo generacijo odlična iztočnica. Tudi zato, ker lahko na tak način vidijo nekoliko širšo sliko zaposlitvenih možnosti."

[[image_3_article_64720]]