Čez nekaj dni, natančneje 8. aprila, bodo vsi Romi po svetu praznovali svoj svetovni dan. V okviru zaznamovanja tega dne, je mariborsko romsko društvo Romane pralipe organiziralo veliko prireditev s povabljenimi gosti. Med drugimi so se prireditve udeležili evropski poslanec Milan Brglez in mariborski župan Saša Arsenovič.

Od države si želijo upoštevanje njihovih predlogov

Dolgoletni predsednik tega najstarejšega romskega društva v Mariboru meni, da se je položaj Romov v Sloveniji in Mariboru zelo izboljšal. »Mladi Romi so vedno bolj izobraženi, ne želijo živeti v getu in biti odvisni od socialne podpore, temveč iščejo službe, da lahko sami poskrbijo za svoje otroke,« je dejal na novinarski konferenci pred prireditvijo in pohvalil dober dialog z državo, hkrati pa pozval državo, da bi upoštevala njihove predloge in mnenja. 

Med njimi je povečanje finančnih sredstev za spodbujanje sodelovanj med Romi ter gradnjo nujno potrebne infrastrukture za izboljšanje bivanjskih razmer.

Izpostavili dobro komunikacijo z mariborsko občino

»Pohvalil bi tudi lokalno skupnost, ki ima odlično komunikacijo. Težave rešujemo sproti, z Mestno občino Maribor smo vsak drugi dan v kontaktu. Želimo se vključiti v dialog z lokalno skupnostjo,« je poudaril Bićiri. »Romi v Mestni občini Maribor so obravnavani tako kot vsi občani mesta. Lahko se prijavljajo na vse razpise, programe, ki jih občina izvaja. Ker smo se zavedali, da je ta romska tematika zelo pomembna, smo pred leti ustanovili komisijo za spremljanje romske tematike,« pove predstavnica mariborske občine Vesna Žličar. 

Komisija ima enajst članov, seje ima po potrebi, večinoma pa težave rešujejo sproti v sodelovanju z mariborskim romskim društvom. »Mislim, da so vsako leto boljši rezultati. Vedno več sodelujemo, predvsem pa rešujemo vse težave z dialogom in komunikacijo,« še izpostavi Žličar. 

Denar namenjen podpori Romom, ne pride vedno v prave roke

Predsednik združenja Diaspora Roma Evropa & Balkan Arif Avdulahi, ki zastopa romska društva iz 17 držav, je izpostavil pomen mednarodnega povezovanja Romov, da bi tako dosegli še boljši položaj te skupnosti. Kot je dejal, je v EU na voljo veliko finančne podpore za Rome, a ta denar ne pride vedno »v prave roke«. Zato je treba po njegovih ocenah opolnomočiti Rome, da bodo lahko uspešno koristili razpoložljiva sredstva.

Leta 2014 so v Mariboru odprli prvo romsko restavracijo v Sloveniji, ki je delovala po načelu socialnega podjetništva. A se je zgodba Romani kafenava po nekaj letih, ko se je evropsko sofinanciranje izteklo, zaključila. Po besedah Bečirija je eden od vzrokov za neuspeh prav pomanjkljivo sodelovanje vodilnih v projektu z romsko skupnostjo. »Želimo si, da bi Romani kafenava znova zaživela, a je treba zagotoviti financiranje,« je dejal.