V Mariboru se je danes s prižigom luči pričelo osrednje praznično dogajanje, ki bo ves mesec strnjeno v program Čarobni december. Za prižig lučk je nekaj po 17. uri poskrbel župan Saša Arsenovič z otroci Osnovne šole Prežihov Voranc Maribor.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje, ki je bilo zadolženo za praznično okrasitev, pa je ob tej priložnosti dejala, da Maribor vsako leto bolj žari v prazničnem vzdušju, ki je nepogrešljivi del ponudbe mesta tako za domačine kot tudi za turiste.

Lučke so na prazničnem drevesu prižgali tudi na Trgu svobode in Piramide. Nastopili so koledniki Akademske folklorne skupine Študent, Odbor rokodelcev pri Občinski turistični zvezi Maribor izdeluje laterne, s katerimi se lahko sprehodite po ulicah našega mesta. Do 18. ure pa si jo lahko kupite ali izdelate še na Trgu svobode.

Postavitev umetniških svetlobnih instalacij

S prižigom prazničnih luči v Mariboru se začenja tudi festival ustvarjanja, druženja in svetlobe Vilinsko mesto. Po mestu bodo ponovno postavili umetniške svetlobne instalacije Lumina, v Vetrinjskem dvoru pa izvajali ustvarjalne delavnice, koncerte in otroške predstave. »Festival ustvarjanja, druženja in svetlobe je namenjen temu, da se kot skupnost družimo, hkrati pa še posebej pri otrocih spodbujamo ustvarjalnost in jih seznanjamo s kulturno dediščino,« je povedal Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor.

In še preostanek današnjega programa:

17.45: Grajski trg
Ognjeni ples s kraljico svetlobe in njenimi spremljevalci.

18.00: Vetrinjski dvor
Otvoritev Vilinskega mesta

18.15: Ulica 10. oktobra
Lumina, umetniške svetlobne instalacije

18.15: Rotovški trg
Lumina – umetniške svetlobne instalacije z ognjenim plesom

18.40: Hiša Stare trte
Ob praznični smreki nastop kolednikov Akademske folklorne skupine Študent.
Pogostitev za najmlajše.

19.15: Izpred Hiše Stare trte
S snežnim vlakcem Jurček se bomo popeljali do TIC-a Maribor. Vožnja je brezplačna.

20.00: Trg Leona Štuklja
DJ STOJKO: POP NIGHT

V programu bodo sodelovali učenci Osnovne šole Prežihov Voranc Maribor, koledniki Akademske folklorne skupine Študent, kraljica svetlobe s pomočniki, škrat Bolfenk in Lenko. Prireditev bo povezoval lutkar Danilo Trstenjak z nagajivim Gašperjem.