V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so pred pol leta začeli z nadgradnjo nadgradnjo stavbe oddelka za onkologijo. Dela naj bila končana do jeseni leta 2025, investicija, financirana iz državnega proračuna, pa je ocenjena na 60 milijonov evrov.

Stavba oddelka za onkologijo v UKC Maribor je že dobila nove obrise, iz trinadstropne stavbe je nastala petnadstropna. “Dokončno smo dobili nadgradnjo obstoječe stavbe. Trenutno se dokončujeta bunkerja za dve novi obsevalni napravi, ki sledita. Iskreno upam, da minus temperature vse skupaj ne bodo zavlekle. Ko se bo vse zasipalo, gremo v drugo fazo projekta, kar pomeni nadgradnjo dodatnega stolpiča, ki je pripojen k obstoječi stavbi. Tega niso mogli zdaj urediti, ker je bilo treba narediti 16-metrsko jamo zaradi bunkerjev,” pravi Maja Ravnik, predstojnica oddelka za onkologijo.

Tudi zelena terasa za izhode

Stavba so sedaj dvignili maksimalno, kolikor je pač šlo. “Tako je bila prvenstveno tudi ta stavba zamišljena. Iz prvotnega načrta iz leta 2013. Večkrat rečem, da smo doslej živeli v garaži za dva ferrarija. Ampak v sedmih letih smo prerasli okvirje, v katere smo bili postavljeni. To je izjemen dosežek za mlado ekipo. Verjetno si marsikdo ni predstavljal, da bo takšna eksplozija dela dejansko tukaj sploh uspela.”

Na stavbi, ki se je zdaj dogradila, je predvidena tudi zelena terasa z možnostjo izhoda. Bolniki, ki niso vezani na posteljo, bodo lahko šli na sveži zrak in za trenutke izstopili iz klinično sterilnega okolja.

Vsak dan zaposleni zaradi gradnje doživljajo nekaj novega. “Prideš na gradbišče in vidiš nadstropje več. Z gradbiščem prihajajo novi izzivi. Na primer, na eni strani stavbe nam je vroče, na drugi strani pa hladno. Mogoče kje tudi zamaka. Ampak to vzamemo v zakup. Zdaj se selimo v kontejnerje. Ostanejo ambulante in terapije, medtem ko se delovni prostori osebja selijo v kontejnerje. To pa zato, ker bo nova etaža spremenjena v prostore, ki bodo namenjeni hospitalu. Zato je treba vse urediti, napeljati instalacije. Če bo potekalo vse po načrtu, bi morali biti nekje do konca poletja 2025 stavba zaključena, mi pa preseljeni.”

Izjemna pridobitev

Tudi pacienti so bili po njenih besedah v prvih dneh v šoku, kajti uredili so nove prehode. “A moram povedati, da so bolniki izrazito potrpežljivi. Velikokrat se sliši hrup in nam rečejo nam, vi pa morate 8 ur v tem delati. Zelo navijajo za to, da bi bilo konec vsega, da bi zaživeli v novih sodobnih prostorih v več možnostih.”

“Zdaj bomo dobili dodatno tri nadstropja, ki so namenjena bolnikom za hospitalizacijo, od tega bo eno nadstropje  namenjeno bolnikom, ki potrebujejo akutno paliativno obravnavo. Že samo teh 10 do 12 postelj za takšne uboge bolnike je velik dodatek ne le na nivoju UKC-ja, ampak za celotno regijo. Pridružil se nam bo oddelek za hematološko onkologijo in bo zasedel celotno četrto nadstropje. S tem dobimo to, da bodo vsi onkološki bolniki pod isto stavbo. Z novimi prostori pa se lahko dodatno strokovno razvijamo, lahko bomo uvajali nove metode. Nenazadnje pa je to izjemna pridobitev za celo SV Slovenijo, ker bomo tudi zaposlovali. Za tak velik oddelek in za vse, kar si želimo, bo potrebno več kadra in veliko profilov.”