Sinoči si je bilo moč v Mariboxu premierno ogledati slovenski celovečerni film Oroslan. Gre za prvenec mariborskega režiserja Matjaža Ivanišina, ki je bil prikazan na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Za stransko vlogo v filmu je igralec Milivoj Roš prejel nagrado Vesna.

Ideja za film dozorevala kar nekaj let

Po dobro obiskani ekskluzivni premieri se je Damjan Vinter pogovarjal s filmsko ekipo. Režiser in scenarist Ivanišin je zgodbo Zdravka Dušeja o smrti in ohranjanju spomina na mrtve v vaškem okolju, ki je sicer umeščena na Tolminsko, prebral že pred leti. Kot je povedal, mu je ideja za film kar nekaj let dozorevala v glavi, šele nato jo je prelil na filmska platna. Dušej je nad filmom navdušen, predvsem pa fasciniran nad tem, kaj je Ivanišinu uspelo izvabiti iz njegove kratke zgodbice ter kaj vse ga je v njej inspiriralo.

Kadri Maribora: kontrast med podeželjem in mestom

Film, Ivanišinov prvi celovečerni igrani film, je bil večinoma posnet v Porabju, deloma pa tudi v Mariboru, njegovem rodnem mestu. Kot je Ivanišin dejal, je želel s kadri Maribora prikazati kontrast med podeželjem in mestom, pa tudi sicer rad snema v Mariboru.

Smrt moškega pretrese majhno vas

Kratka vsebina filma: Smrt moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z Oroslanovo smrtjo, vaščani poustvarjajo njegovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju«. Matjaž Ivanišin: »Zanimalo me je, kako človek po smrti živi naprej skozi spomine drugih