Danes je stavkala večina zaposlenih na mariborski univerzi, to je na fakultetah, v knjižnici, študentskih domovih in na rektoratu, je sporočil predsednik visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru (UM) Andrej Vogrin. Izpeljali so le najnujnejše izpite in klinične vaje za študente. Visokošolski sindikat Slovenije sicer danes stavka na vseh treh javnih univerzah.

Neresnost in požrte obljube

Generalna sekretarka sindikata Marija Javornik Krečič je izpostavila, da stavkajo, ker imajo dovolj ignorance vlade in dejstva – ob tem, da so celo na referendumu dobili svoje ministrstvo za visoko šolstvo -, da je njihov položaj vse slabši. Po prvi stavki lani 9. marca so po njenih besedah doživljali le neresnost, izmikanje, požrte obljube, zato jim ni preostalo nič drugega, da stavko nadaljujejo in jo bodo tudi v juniju in jeseni, če bo to potrebno.

“Zavzemamo se za vse poklicne skupine, niso so nam pomembni samo pedagoški delavci in raziskovalci, pomembni so nam strokovni, tehnični delavci, lektorji, bibliotekarji in vsi, ki omogočamo, da se na univerzah razvija znanje. Naša prva zahteva je usklajevanje vrednosti plačnih razredov z inflacijo, druga pa odprava anomalij in krivic, ki smo jih bili zaposleni dolga leta deležni in za katere na vladni strani ni posluha,” je dejala generalna sekretarka na novinarski konferenci na rektoratu.

Univerza ni podjetje

Predsednik Vogrin je spomnil še na pretekle dogodke, ko so med drugim že zapisali dogovorjene stvari, a jih je vlada prečrtala. “Izkazalo se je, da se je vladna stran z nami pogajala brez mandata. Zato smo ministra pozvali k odstopu. Poslali smo vladi tudi prošnjo po minimalnih zahtevah, mimo katerih ne moremo, še enkrat prosili za sestanek in od takrat naprej se vlada na naše pozive ni več odzivala. Po enem letu ugotavljamo, da nam ne ostane nič drugega, kot da stavkamo in da javnost opozorimo na problem, v katerem se visoko šolstvo nahaja.” Ob tem sicer razume, da ima vlada težave, saj je sredi ustvarjanja nove plačne lestvice, a nasprotujejo temu, da bi se pogovarjali o letih 2025 ali 2027.

Da univerza ni podjetje, je dodala Marija Javornik Krečič. “Je skupnost profesorjev, študentov in drugih univerzitetnih delavcev. Žogica je sedaj pri ministru, da bo pokazal, ali smo še sploh potrebni in ali je znanje v naši družbi cenjeno. Ali pa smo pristali na logiko izobraževanja nekih profilov za delo v drugih državah.”