Mariborska občina za zdaj ne razmišlja, da bi se skupaj z ostalimi občinami solastnicami lotila vnovičnega prodajnega postopka za Farmadent, svojega najbolj dobičkonosnega podjetja, ki se ukvarja z veleprodajo na področju zdravstva. Kot so pojasnili za STA, prodaja v proračunih za leti 2019 in 2020 ni načrtovana.

Prodajo omenjenega podjetja skupaj s hčerinsko družbo GoPharm je občinam naložil zakon o lekarniški dejavnosti, ki prepoveduje vertikalno povezovanje. Iz tega razloga so te tudi prevzele neposredno lastništvo podjetja izpod okrilja Mariborskih lekarn, a to naj ne bi zadoščalo zahtevam spremenjene zakonodaje.

Arsenovič postopek ustavil

Prejšnja mestna oblast pod vodstvom Andreja Fištravca je zaključek prodaje načrtovala že lani in v proračun že vštela 4,8 milijona evrov, kolikor znaša knjigovodska vrednost njenega 83,35-odstotnega deleža. Za nakup se je zanimal Salus, županstvo Saše Arsenoviča pa se je odločilo postopek ustaviti, saj naj bi ponudnik svojo ponudbo pogojeval s tem, da si lastniki ne izplačajo dobičkov preteklih let.

Arsenovič je marca v pogovoru za STA dejal, da bi v primeru prodaje šlo bolj za prikrito darilno pogodbo, zato na takšne pogoje niso mogli pristati. Prepričan je, da je Farmadent “dobro podjetje, ki ga v sistemu njihovih lekarn potrebujejo”.

Tudi v Ljubljani si ne želijo prodati družbe LL Grosist

Država je sicer pred časom rok za prodajo podaljšala do konca leta 2019, a je Mestna občina Ljubljana pozneje sprožila zahtevo za presojo ustavnosti, saj si tudi sama ne želi prodaje družbe LL Grosist. Ustavno sodišče doslej v omenjeni zadevi še ni odločilo.

Tudi sicer se na mariborski občini zakonsko ne čutijo zavezani prodaji. Arsenovič namreč meni, da je njihovo izhodišče celo boljše kot od LL Grosista, ki dobavlja samo Ljubljanskim lekarnam, Farmadent in GoPharm pa na trgu ustvarita kar 65 odstotkov prihodkov, samo 35 pa od Mariborskih lekarn.

Daleč najbolj dobičkonosno mariborsko javno podjetje

Kot so ta teden znova pojasnili za STA, je razmerje med Farmadentom in mestno občino po njihovem usklajeno z veljavno zakonodajo in torej ne gre za povezano osebo v smislu zakona o lekarniški dejavnosti.

Farmadent, ki zaposluje 70 ljudi, je skupaj z odvisno družbo lani ustvaril 107,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je nekaj manj kot leto prej. Z 1,7 milijona evrov čistega dobička, torej več kot leta 2017, je daleč najbolj dobičkonosno mariborsko javno podjetje.

Tadeja Štefančič najbolje plačana direktorica v mariborskih javnih podjetjih

Obe podjetji vodi Tadeja Štefančič, ki ji je nadzorni svet nedavno po pisanju Večera plačo znižal za kar 40 odstotkov, a kljub temu še naprej ostaja najbolje plačana direktorica v mariborskih javnih podjetjih. Vodenje Farmadenta sicer opravlja začasno, saj so nadzorniki že maja objavili razpis za direktorja s polnim mandatom, a doslej na to mesto še niso imenovali nikogar.

STA