Vidni so gladko tudi s Piramide. Da, težko je na prenovljeni zahodni tribuni Ljudskega vrta zgrešiti nove VIP sedeže. Skupaj jih je 651, od tega jih je 120 v VIP ložah. Še zlasti pa ne morejo več kot petsto sedežev med tekmami Maribora zgrešiti tisti na nasprotni, vzhodni tribuni Ljudskega vrta. Zato, ker so resda lično vijoličasti, ampak predvsem, ker vidno samevajo. Tako na domačih kot evropskih tekmah. Zakaj?

Ker projekt še ni končan

»VIP prostori pod zahodno tribuno še niso v uporabi, ker projekt še ni končan nam je na naše vprašanje odgovoril Željko Latin, predstavnik za stike z javnostmi pri NK Maribor. Zanimal nas je razlog za samevanje sedežev (531 sedežev), kakšno je povpraševanje po njih in tudi, kako je z zastekljenimi VIP ložami (120 sedežev) tik pod stropom.

Prenovljena zahodna tribuna, ki je bila sprva ocenjena na 6,1 milijona evrov, a se je podražila na okrog 8 milijonov evrov, ima sicer že od junija uporabno dovoljenje.

Odgovori in ostala vprašanja, tako v NK Maribor, še niso za medijske odzive oziroma komentarje, saj je »treba še urediti določene nujno potrebne zadeve«. Prenovljena zahodna tribuna, ki je bila sprva ocenjena na 6,1 milijona evrov, a se je podražila na okrog 8 milijonov evrov, ima sicer že od junija uporabno dovoljenje. Prvič je navijače lahko gostila 3. junija, ko je Ljudski vrt gostil polfinalno tekmo evropskega prvenstva do 21 let med Španijo in Portugalsko, ko se je na stadionu zbralo 1.910 gledalcev.

Vložek v gostinski del 400 tisoč evrov

Prav ob koncu prejšnje sezone, ko je Ljudski vrt po marcu 2020 prvič gostil navijače, vendar takrat še zahodna tribuna ni bila odprta zanje, temveč le za novinarje, ko je Mura odnesla naslov v odločilni tekmi, smo se pogovarjali z Bojanom Banom, poslovnim direktorjem NK Maribor.

Zaenkrat interesa za vip lože še ni, ker je še gradbišče, to ni kot v primeru stanovanj, ki se prodajo že vnaprej (smeh).

Takrat je na vprašanje, kakšno je zanimanje za VIP lože, odgovoril: »Zaenkrat interesa za vip lože še ni, ker je še gradbišče, to ni kot v primeru stanovanj, ki se prodajo že vnaprej (smeh). Vsaka čast občini in županu, da bo Ljudski vrt po prenovi zahodne tribune prestižni objekt, ki bo (tudi) klubu omogočal dodatni zaslužek.«

Na vprašanje, kako je s prostori pod južno tribuno, kjer je predvidena gostinska dejavnost, pa je odvrnil: »Težavnejša stvar je dokončanje južnega dela stadiona z gostinskim delom. Dokler ne bo končan, ne bomo še mogli nuditi ultimativne izkušnje, kakor jo poznajo po svetu. Vložka v ta del je za okrog 400 tisoč evrov, smo v fazi zaključevanja, kako naj klub investicijo izvede. Zagotovo bo to dodatna možnost zaslužka, predvsem pa ponos navijačev in vseh nas. Želimo namreč, da so navijači prioriteta.«

Kako bo oktobra, ko se vrača reprezentanca

NK Maribor je doslej v Ljudskem vrtu odigral dve evropski tekmi proti armenskemu FC Urartu (3.250 gledalcev) in švedskemu Hammarbyju (5.025 gledalcev) ter tri v domačem prvenstvu proti Domžalam (2.800 gledalcev), Tabor Sežani (2.000 gledalcev) in Bravu ( 1500 gledalcev).

Na zahodni tribuni s(m)o zdaj bolj v sredino premaknjeni novinarji, ki s(m)o prej imeli mesta pod stropom. Ampak posledično so navijači, ki so prej lahko bili bližje sredini igrišča, zdaj bolj odmaknjeni proti robu tribune. Gostinski del deluje, prav tako trgovina z artikli.

Varovanci Matjaža Keka bodo po dolgih šestih letih znova igrali v Ljudskem vrtu, ko bo Slovenija v ponedeljek, 11. oktobra, gostila Rusijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022.

Je pa prenova zahodne tribune vrnila slovensko reprezentanco v Maribor. Varovanci Matjaža Keka bodo po dolgih šestih letih znova igrali v Ljudskem vrtu, ko bo Slovenija v ponedeljek, 11. oktobra, gostila Rusijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Glede nato, da je v preteklosti vodstvo Nogometne zveze Slovenije dajalo prednost Stožicam med drugim prav zaradi boljše VIP ponudbe – in boljših pogojev za medije ter, nenazadnje, večje kapacitete, saj imajo Stožice 16.038 sedežev, Ljudski vrt pa po prenovi 11.671, čeprav so tekme reprezentance zelo redko razprodane – bo oktobra zanimivo videti, kako bo z VIP sedeži. In, če bodo zasedeni, dobrodošlo.