“To je ta noč, ki daje moč, spet med vami smo vsi,” potem zadonijo elektronski ritmi, zavrtijo se laserji dimna zavesa pade. Kmalu se bo začelo. Potem se drzno oblečene in močno naličene plesalke zavrtijo pred steno, na kateri je, kot v kakšnem filmu, polno majhnih ekranov, tam nekje zadaj začne nabijati bas, mi pred ekrani pa imamo vsaj toliko mravljincev kot tisti, ki so se dejansko drenjali in vreščali pod odrom na Teznu. Reflektorji se vedno bolj vrtijo, rumena, rdeča, modra, zelena, kamera sem, kamera tja, nato pa, se po tistih stopnicah kot “deus ex machina” spusti glavni protagonist, ki smo ga skoraj tako veseli, kot njegovih pompoznih gostov, velikanov glasbene industrije, voditelj Stojan Auer.

Zveni znano? Letos mineva trideset let, od začetka predvajanj kultne oddaje Poglej in zadeni. Zakaj kultne? Čeprav številke govorijo svoje in nobeni oddaji v zgodovini samostojne države več ni uspelo preseči uspeha Poglej in zadeni, pa se zdi, da je, pred toliko leti uspelo oddaji to, kar ne bo nobeni drugi več. Šov, za katerega je bilo težko verjeti, da nastaja v “totem našem Mariboru”. Mariborski MTV. Poglej in zadeni.

Bogate nagrade in vstopnice, ki jih je nemogoče dobiti

Šov je predvajala nacionalna televizija med leti 1992 in 1997, nemudoma pa je osvojil srca ljudi po vsej državi. Razvedrilna oddaja je bila na sporedu ob petkih zvečer, pred male ekrane pa je prikovala staro in mlado. Razloga za to, sta bila predvsem dva. Bogate nagrade in zvezdniki svetovnega kova.

Vsak teden so enemu izmed gledalcev, ki so prek telefona sodelovali pri igrah, podarili avto.

Spektakel si je bilo seveda mogoče ogledati v živo, a vstopnico je bilo skoraj nemogoče dobiti, ker je pač vsak želel svoj košček spektakla videti na lastne oči.

Najprej so oddajo snemali v studiu na Teznem, kmalu pa so se preselili v mariborsko kazinsko dvorano. Kasneje so vsak teden gostovali v dvoranah različnih slovenskih krajev.

Poglej in zadeni odskočna deska za številne znane Slovence in Slovenke

Oddaja je bila že takrat zanimiva tudi zaradi zanimivega scenarija. Ker je šlo resda za zlato obdobje umetnih materialov, kričečih barv, natupiranih frizur, sploh pa je takrat k nam počasi pronicala “disko scena”, z vsemi laserji in elektronsko glasbo, je bilo seveda kaj videti. O, pa še kako. Poleg številnih drznih plesnih vložkov medsebojno usklajenih plesalcev, je imela oddaja tudi za tiste čase kar napredne vklope v živo. Tako se je prvič iz oči v oči s kamero spogledala prav priljubljena gledališka igralka Pia Zemljič, ki si je kruh služila kot voditeljica v Poglej in zadeni.

Nepogrešljiv del oddaje so bili, danes popolnoma samoumeven del televizije, takrat pa velik in, vklopi v živo namreč. Bi verjeli, da je pri teh sodelovala danes priznana in večkrat nagrajena gledališka igralka Pia Zemljič?

Poskusiti se kot voditeljica neke televizijske rubrike pa se mi je zdelo zelo zabavno in sem sprejela ponudbo. Spominjam pa se, da sem imela takrat strašno tremo, ki se je dolgo nisem znebila,” je dejala. Zemljičeva je pri oddaji sodelovala tri leta in se, kot je kasneje izjavila v intervjuju, dodobra spoznala s kamero in delom na televiziji, spoprijateljila pa se tudi z velikimi imeni šovbiznisa, a se kasneje odločila za pot na gledaliških deskah.

V Poglej in zadeni se je kalila tudi svoj čas znana štajerska voditeljica Janja Sodja, kasneje glavni obraz oddaje Pop n` roll, prve korake na pred kamero pa je zgovorna Štajerka naredila prav v oddaji Poglej in zadeni.

Zvezdni prah nasul številna znana imena

Oddaja pa je bila odskočna deska za številna kasneje znana imena na slovenski glasbeni sceni. Posebna rubrika Poglej in zadeni, ki se je imenovala Zvezdni prah je bila priložnost za mlade slovenske glasbenike in glasbenice, ki so šele tlakovali svojo pot na glasbeni sceni, obenem pa so nastopila tudi nekatera že uveljavljena imena. Tudi Pia Zemljič se je sprva preizkusila kot pevka v najstniški skupini Vindy in zmagali so v Zvezdnem prahu, ki je bila ena od rubrik v omenjeni oddaji.

V oddaji so tako nastopila številna že uveljavljena imena glasbene scene, med njimi Danijel Popović, Helena Blagne, Ptujskih 5, priljubljena hrvaška skupina E.T., Anja Rupel in številni drugi, nekateri danes priljubljeni predstavniki slovenske glasbene scene pa so se širši javnosti predstavili prav s pomočjo oddaje, med njimi Neisha, pa Steffanio, ki je morda prav na odru Poglej in zadeni dobil idejo, da kasneje postane del znane slovenske fantovske zasedbe Game Over, sicer pa so na odru nastopile tudi najstniške zvezdnice Foxy Teens s Tanjo Žagar in Mirno Reynolds, ki sta si kasneje ustvarili solo karieri. Imeli pa smo tudi čisto pravi slovenski “band aid”.

Navada je bila, da ta šov ni temeljil samo na slovenskih zvezdnikih, ampak je v malo Slovenijo pripeljal tudi zvezdnike velikega formata. Tako je v svoji oddaji gostil La Bouche, Take That, Backstreet Boys, Justina Timberlakea, The Kelly Family, Caught in the Act, Janet Jackson, med gosti je bil takrat tudi zelo popularen DJ Bobo.

Nenazadnje pa smo v oddaji spoznali tudi mične in energične Power Dancers, eno najbolj priljubljenih ženskih skupin pri nas, ko so sprva plesale ob “boy bandih”, nato pa se podale na samostojno pot.

V oddaji je razveseljeval tudi čarovnik Danijel Gorjup, bolj znan pod imenom Dani.

Čas najstniškega vreščanja, medvedkov in transparentov ” I love …”

Poglej in zadeni je bila sicer polna presenečenj. V oddaji ni manjkalo za 90-ta tipičnih plesnih vložkov s podtoni elektronike, najbolj odmevna pa so bila prav velika imena svetovne glasbene industrije, ki jih je voditelj klical na oder z ne preveč vneme. V oddaji so takrat nastopala imena svetovnega kova, kar pozneje ni uspelo nobenemu slovenskem televizijskemu voditelju, sicer pa malokateri televiziji nasploh.

Čeprav mi je bilo le dobra štiri leta, se tako jasno spomnim medvedka, ki sva ga izbrali, da se je moja starejša sestra odpravila na koncert takrat “ultra” popularnih CITA – Caught in the act, ki so se v Sloveniji mudili večkrat. Nisem bila na samem koncertu, a spomnim se tistega najstniškega vrveža, nedolžne vročice, preprostega veselja in neskončne napetosti, ki je vladala med najstnicami. Oborožene s plišastimi medvedki in inovativnimi transparenti so potiho upale, da si bodo z iskrenimi napisi na velikih transparentih priborile vsaj pogled katerega od njihovih idolov in najstniških simpatij. Čas, ki ga niti moji sovrstniki ne razumejo, mlajše generacije pa najbrž niti poznajo ne. A bilo je lepo. 

Caught in the act so v Mariboru nastopili večkrat, prav tako pa tudi druge znane fantovske skupine iz 90-ih, kot je denimo Take That, kjer je glasbeno kariero začel Robbie Williams, pa Backstreet Boys, NSYNC z Justinom Timberlakeom, pa legendarni DJ Bobo in številni drugi. V Mariboru krožijo še številne anekdote, kako je Robbie Williams med obiskom Maribora želel preizkusiti tudi nočno življenje in se je podal v takrat priljubljeno diskoteko Vienna…

Največji projekt kljub vsemu ostaja ta, da je Auer leta 1997 v Slovenijo pripeljal pojočo nomadsko družino The Kelly family, ki je bila takrat prava senzacija in scena z vreščečimi najstnicami, ki so jim solze tekle v potokih ob melodijah An Angel se je ponovila. Težko je verjeti, da so člani skupine, ki so prej nastopali na stadionih in velikih prizoriščih, nastopili prav v šotoru na Teznu. Auer je nato organiziral še dva koncerta priljubljene skupine, in sicer v Domžalah in na bežigrajskem stadionu, kjer jih je poslušalo več kot 30 tisoč ljudi, sicer pa so v Mariboru nastopili leta 1999 na snežnem stadionu.

Vse je bilo že dogovorjeno, da naj bi v Slovenijo na lastne stroške prišel sam kralj popa Michael Jackson, ki bi nastopil na dobrodelnem koncertu, je Auer povedal v intervjuju za Radio 1. Skupaj z ekipo ustvarjalcev oddaje so takrat namreč zbirali denar za pediatrično bolnišnico, dobrodelna nota pa je privabila tudi Jacksona. Auerja in Jacksona je takrat, kot je v intervjuju za Radio 1 povedal sam, ustavila RTV Slovenija, domnevno zaradi konkurence. Namigovalo se je, da je v ljubljanski redakciji vladalo ljubosumje, ker je najbolj gledano slovensko razvedrilno oddajo vodila mariborska ekipa. Celo da so jih zato ukinili.

Človek mnogoterih obrazov, pardon suknjičev

Skoraj tako kot sam šov, je bil znan njegov voditelj. Oziroma bolje rečeno, šov je svojo salvo dosegel prav zaradi voditelja. Marsikdo ime Stojan Auer povezuje s politiko, medtem ko številni ve(m)o, da je, preden se je podal v politične vode, pravzaprav višek svoje kariere dosegel na televiziji. Od tam tudi žameten glas, njegova karizma in prezenca. Bil je pionir svoje vrste, eden prvih televizijskih voditeljev, ki mu je uspelo ustvariti lik voditelja, kot smo ga prej poznali le na tujih televizijskih kanalih, sicer pa si za vedno prislužil status televizijske legende.

Gledalcem pa se je v spomin vtisnil tudi zaradi svoje pisane palete suknjičev. Za njegovo podobo so takrat skrbeli v danes priznanem mariborskem butiku La Miriam pod budnim očesom Mirjam Stiplošek Gorza.

Stojan Auer je tisti televizijski obraz, ki je v našo deželo pripeljal številne tuje zvezdnike, navduševal s spektakularnimi točkami, nenavadnimi gosti in zanimivimi idejami.

Auer se je kot voditelj sicer kalil na nacionalnem radiu, kjer je konec osemdesetih vodil eno izmed bolj poslušanih radijskih oddaj, Popularnih 20. Potem se je preselil na televizijo. Iz mariborskega studia se je javljal z desetminutno nagradno oddajo TV Ruleta, kjer so si gledalci lahko prislužili manjše nagrade.

Auer ostaja aktiven v medijskem svetu s svojo radijsko postajo Radio Net FM in televizijskim kanalom Net TV.  Oddaja Poglej in zadeni se je vmes preimenovala v Planet In ter potem še v Super Pop. Auer pa se je kasneje preizkusil še z oddajo Bodi Idol in Superzvezda, kjer je iskal mlade pevske talente, med zmagovalci pa sta bila danes uveljavljena pevca Peter Januš in Nuška Drašček.

Leta 2012, 15 let po zadnji predvajani oddaji, je Auer želel obuditi idejo o nekdaj kultni oddaji Poglej in zadeni in uprizoriti novoletno različico v mariborski Dvorani Tabor. V goste bi tokrat povabil zveneča imena glasbene scene, med drugim naj bi se novoletnega praznovanja udeležili Bajaga, Severina, Jelena Rozga, Neda Ukraden, duet Tacabro, ki je mednarodno zaslovel s hitom Tacata, skupina Maestro in romunska zvezdnica Inna, a kasneje do oddaje ni prišlo.

Ja, bil je “plejbek”, bili so bizarni kostumi, ki bi jih danes težko oblekli drugam kot na kakšno maškarado, namesto hale pa je bil šotor na Teznu, kjer se je bilo vredno za tistih nekaj “vau efekt” trikov vredno drenjati za vstopnico in pogled na zvezdniško zasedbo na odru. A bilo je še veliko več. V tistem vreščanju, ploskanju, navdušenju je bilo nekaj pristnega. Bilo je veselje, bilo je življenje in kar težko je verjeti, da je ta velik svet, ki smo ga prej gledali samo na tujih kanalih, prišel tudi k nam. Čeprav se bežno spomnim tistih trenutkov pred televizijskim ekranom in se delno spomnim samo insertov oddaje in tiste koncertne izkušnje, ki sem jo opisala zgoraj, je name naredilo velik vtis. Med pogovori s tistimi, ki so dejansko “pogledali” ali pa tudi “zadeli”, začutila nekaj te magije in priznam, kljub vsej današnji tehniki in množici ustvarjalcev, takšnih in drugačnih, je celoten šov, torej oddaja in vse, kar spada zraven, kupil tudi mene.