Priljubljeno kopališče Fontana je pred časom zaprlo svoja vrata, v drugem največjem mestu pa se lahko Mariborčani osvežimo le še na Mariborskem otoku, ki odpira svoja vrata poleti, Pristan pa je namenjen večinoma športnikom in resnejšim rekreativcem.

Že izvedli raziskavo razpoložljivega geotermalnega potenciala

A težnje, da bi v našem mestu dobili novo kopališče, vsekakor so. Na območju Pobrežja imajo namreč Terme Maribor tri vrtine, ena od njih trenutno ni aktivna. Gre za vrtino, ki je na vzhodnem delu Pobrežja in meji na Brezje, tik ob gramoznici, kjer bi v prihodnje lahko stalo novo mestno kopališče.

Že leta poskušamo ohranjati idejo o izrabi geotermalnega potenciala v Stražunu in Brezju v skupno korist mesta. Žal so doslej parcialni interesi (Habakuk, Fontana, tuji lastniki, lokalna politika) uspešno preprečevali prenos koncesije za izrabo vrtin na lokalno raven (mesto). Zadnje spremembe morda odpirajo nekaj novih možnosti za spremembe tudi na tem področju,” sporočajo iz Mestni četrti (MČ) Pobrežje. V ta namen so zato izvedli tudi raziskavo geotermalnega potencala.

Raziskava razpoložljivega geotermalnega potenciala na območju Pobrežja in Brezja v Mariboru z izvedbo več poskusnih vrtin na različnih razpoložljivih lokacijah je v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije in potencialnimi partnerji na projektih v preteklosti že stekla, pojasnjujejo v mestni četrti.

Na tem območju bi tako lahko v prihodnje vzpostavili vodni park s terapevtskim centrom ter potrebno športno rekreacijsko infrastrukturo, hkrati pa bi poskrbeli tudi za izgradnjo turističnih kapacitet, kar bi za naše mesto pomenilo velik turistični potencial, hkrati pa nova delovna mesta.

Za pojasnila smo povprašali tudi Terme Maribor, a njihovih odgovorov do danes nismo prejeli.

Predvidena je izvedba urbanističnega natečaja

Na Mestni občini Maribor pa prav tako pojasnjujejo, da so bili z načrti za izkoristek geotermalnega potenciala na območju Pobrežja že seznanjeni. Na študentskem natečaju Študentski inovativni projekt za družbeno korist 2016 – 2020 »Potenciali in izzivi upravljanja mestnega gozda Stražun«, ki so ga študentje izvajali v letu 2020, je že bil nakazan potencial nesanirane nekdanje gramozne luknje za dodatne aktivnosti za občane.

Na občini nameravajo preučiti možnost, da bi na Pobrežju uredili sonaravno kopališče na območju neizkoriščene gramoznice.

V okviru priprave Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Maribor je za območje Stražunskega gozda predvidena izvedba urbanističnega natečaja. “Pred izvedbo natečaja bo izdelana projektna naloga, v katero bo vključena tudi preučitev potenciala neizkoriščene gramozne luknje za možnost ureditve sonaravnega kopališča z izkoriščanjem termalnih vrtin,” sporočajo iz mariborske občine. Kdaj bodo nadaljnja dela stekla zaenkrat še ni znano.