Gostinci so eni izmed tistih, ki jih je trenutna epidemija najbolj prizadela. Že pred časom smo poročali, da jim grozi, da bo več kot polovica za vedno primorana zapreti vrata. Kaj so nam dejali tedaj, si lahko preberete TUKAJ. Vsem je bil skupen strah in vprašanje: kako preživeti? Rezerv v večini več nimajo, saj so jih porabili ob prvem zaprtju.

S 16. oktobrom je v regijah z najslabšo epidemiološko sliko začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved ne velja za dostavo ter osebni prevzem hrane in pijače. Večina se jih je odločila, da uvede “take away”. Na tak način se trudijo, da pokrijejo vsaj stroške. Nekateri so z odzivom zadovoljni, spet drugi več ne vidijo rešitve. Zahvaljujejo se vsakemu, ki se jih odloči podpreti z obiskom.

Kavarna in restavracija Astoria Maribor: »Posledice te »suše«, ki nas je močno ranila, bodo dolgotrajne«

»Gostinska panoga poka po šivih. In to počasi, na obroke, vsak dan, teden, mesec. Globlje in globlje,« nam je dejal Benjamin Romšak iz Kavarne in restavracije Astoria Maribor. V njihovem podjetju je zaposlenih 29 ljudi, med njimi so študenti in privatniki. Zaveda se, da bodo zelo težko preživeli. 85 odstotkov ljudi so bili ali bodo primorani odpustiti. Nekaj jih bodo dali na čakalno listo.

»Zelo žalostno za gastronomijo, katero vemo, da smo skupaj s chefi in mojimi dobrimi prijatelji ali »somučeniki« pripeljali na zemljevid sveta. Slovenijo smo naredili prepoznavno širše. S trdim, večletnim delom in z delovniki, ki so od nas zahtevali nenormalno veliko neprespanih noči in voženj po celi naši ljubi Sloveniji.«

Dajejo vse od sebe, da bi to prebrodili

Nudijo take away ponudbo burgerjev, pic, tort in kavic. »Te številke so zanemarljive, ni vredno omembe. Trudimo se po najboljših močeh in dajemo od sebe maksimalno dobre energije, da bi to prebrodili. Ne vemo kaj je pred nami, vlada pa molči.«

Pove, da bodo v takšnem času, kot smo sedaj, zelo težko preživeli na trgu. »Prav tako pa bo vračanje v normalni bioritem dela imelo dolgotrajne posledice te »suše«, ki nas je močno ranila. Z upanjem na boljši jutri ter z idejo: upanje umira zadnje.« Spomnil se je tudi na kolegico Ano Roš: »20 let že stiska maksimum, da nas vidijo širše.«

Kavarna Trust: »Bojimo se, da ta situacija vodi v fazo nižanja kadra«

Darka Šerbineka iz Kavarne Trust smo povprašali, kaj pomenijo ukrepi za kavarno Trust: »Moremo priznati, da so za nas velik udarec. Ne bomo se posvečali trenutnemu negativizmu, upamo na boljšo prihodnost, ki pa vprašanje, kdaj bo.«

Vsak delavnik, od 08:00 do 20:00 ure!
❗️TAKE AWAY V KAVARNI❗
🧉T 🥐 R 🥤U 🌯 S🧋T 🛍
HVALA vsem, ki podpirate svojo…

Objavil/a TRUST kavarna dne Sreda, 28. oktober 2020 

Hvaležni so za stalne stranke, ki jim izkazujejo podporo z obiskom, za kar so jim resnično hvaležni. »Trenuten obisk je po pričakovanjih, glede na situacijo, kaj pa je daleč od rentabilnosti poslovanja.« Odprti so od ponedeljka do petka  -od 8. do 20. v lepem vremenu in od 8. do 14. ure v slabem vremenu. V ponudbi imajo vse kot doslej, le da je na voljo za “take away”.

Hvaležni smo za vsak obisk, besedo vzpodbude in podporo. Hvala, da nam v teh časih stojite ob strani. Mi se ne damo.

»Obveznosti do države, dobaviteljev in zaposlenih imamo v celoti poravnane. Ne predstavljamo pa si, kam trenutna situacija vodi. Bojimo se, da v fazo nižanja delovnega kadra, čemu smo se do sedaj uspešno izogibali,« pove Šerbinek.

HI KO FI: Manjka dolgoročni načrt in ustrezna komunikacija med vlado in državljani

Vse daje od sebe tudi HI KO FI ekipa, kjer pa z obiskom niso preveč zadovoljni: »Iz strani vlade  že ves čas krize dobivamo nejasna navodila in zelo malo podpore. Ponovno smo morali razočarati naše zaposlene in jih dati bodisi na čakanje, bodisi odpovedati delovna razmerja.« Priznavajo, da jih skrbi, kakšna bo prihodnost zaposlenih in podjetja.

Ponovno smo morali razočarati naše zaposlene in jih dati bodisi na čakanje, bodisi odpovedati delovna razmerja.

Ljudje so sicer dobro sprejeli »take away« opcijo, saj jim drugega, vbistvu ne preostane. Kavo sedaj pijejo doma, na kakšnih avtomatih ali pa si jo privoščijo v kavarnah, ki nudijo tovrstno ponudbo. »Trudimo se po najboljših močeh, a je promet močno upadel. Ne vemo, če nam bo uspelo pokriti tekoče stroške.«

»Ponujamo kave, kakav, čaje, matcha latte, kombucho, sveže stisnjene sokove, hruškov in jabolčni sok v stekleničkah, cold brew kavo, sveže pečene rogljičke in še kaj,« povedo. Njihov delovni čas je od 8.30 do 14. ure, včasih še za kakšno uro podaljšajo.

»Trenutna situacija je depresivna. Mesta so prazna«

»Trenutna situacija je depresivna. Mesta so prazna, ljudje so prestrašeni, negotovi in polni vprašanj. Konkretnih odgovorov pa kar ni in ni. Želeli bi videti bolj povezano vlado, ki bi sprejemala smiselne ukrepe, ne pa takšnih, ki ljudi silijo v ekstremna dejanja in razmišljanja, ter na dolgi rok vodijo v polarizirano družbo,« povedo v HI KO FI.

Kot dodajo, menijo, da manjka predvsem dolgoročni načrt in ustrezna komunikacija med vlado in državljani. »Virus ne bo šel nikamor, panika nikomur ne pomaga, konstruktivnih rešitev pa kar ni in ni.«

Pozivamo naše goste in vse ljubitelje dobre kave, da nas podprejo z nakupom kave na naši spletni strani. To je še zadnja rešilna bilka.

Zaprtje za njih pomeni kaos in nesigurnost. Kljub zaprtju morejo plačevati najemnino in stroške. »Nam jih nihče ne bo odpisal ali olajšal. Iskreno povedano, ne vemo, kako bomo preživeli. Pozivamo naše goste in vse ljubitelje dobre kave, da nas podprejo z nakupom kave na naši spletni strani. To je še zadnja rešilna bilka.«

Q Slovenska: »Druženja v kavarnici ne more nadomestiti nobena dostava«

Tudi Q Slovenska posluje v zmanjšanem obsegu. Mileva Marčič iz Quadro d.o.o. nam je dejala, da je veliko “novih” rednih gostov, ki sedaj prihajajo po svoje kosilo: »Z obiskom smo glede na razmere, zadovoljni. Ljudje so veseli, da ponujamo hrano za s sabo in jo tudi osebno dostavimo. Druženja v kavarnici pa seveda ne more nadomestiti nobena dostava.«

Omenjene storitve so sicer ponujali že pred epidemijo. Ob tem doda, da sicer ni tistega pravega vzdušja, ki ga lahko ponudi lokal, ko je polno odprt, a so seveda veseli vsakega obiska. V tem času pripravljajo tudi posebne akcije, ki dodatno spodbujajo goste k obisku.

Ostajamo pa optimisti in upamo, da se ves svet čim prej vrne v normalo.

»Gostje lahko pri nas izbirajo med vsemi kulinaričnimi dobrotami, pijačo in čokoladnimi kreacijami Tete Fride (100 % naravne tortice, sladoled in čokoladni program),« pove in doda, da imajo odprto vse dni v tednu od 10. do 20. ure. Situacija je izredna, na tem mestu pa prizna, da so po prvem valu vseeno upali, da do nje ne bo prišlo: »Ostajamo pa optimisti in upamo, da se ves svet čim prej vrne v normalo. Do takrat pa se bodo naši gosti lahko družili doma ob naravnih torticah naše Tete Fride in “potovali” med našimi Svetovnimi ponvicami iz Q Slovenska.«

Kavarna Nana: »Nekaj časa lahko gostinci preživimo tako, a žal se ta čas hitro izteka«

Devana Blakaj iz Kavarne Nana nam je povedala, da so zadovoljni, da lahko delajo, a promet je daleč od tega, da bi lahko tako v prihodnje funkcionirali: »Nekaj časa lahko gostinci preživimo tako, a žal se ta čas hitro izteka. Čakajo nas najtežji meseci, a obupali ne bomo. Mi se enostavno trudimo po svojih močeh, da bi tudi v teh časih risali nasmeh na obraz in iskrice v očeh.«

Nekaj časa lahko gostinci preživimo tako, a žal se ta čas hitro izteka. Čakajo nas najtežji meseci, a obupali ne bomo.

Imajo redne stranke za katere so neizmerno hvaležni. Ljudje so se, kot opiše, nekoliko bolj prilagodili kot v prvem valu. »Naša ponudba temelji na tedenskih izbranih jedeh, ki jih lahko dostavljamo in ostanejo  se vedno kakovostne in okusne. Hkrati pa ponujamo tudi naše bowle s kvinojo, rižem in domačimi njoki.«

Si že poizkusil Nanin box❓Sestavi si okusno kosilo po svojem okusu.😋



#lunchbox #lunchboxideas #foodbox #lunchideas #maribor

Objavil/a Nana dne Ponedeljek, 26. oktober 2020

V tem času so postali pravi hit Nanini boxi. »Razmišljala sem kot mama, ki dela in kako dati v teh časih priložnost otrokom, da si sami pripravijo jedi. Ali pa jih pripravijo starši, ko pridejo iz službe. In da jim pri tem ne vzame preveč časa ali povzroči dodatnega stresa.« Delovni čas so prilagodili, tako da so za osebni prevzem in dostavo dosegljivi med 7. in 17. uro in v nedeljo do 14. ure.

Mitnica: »Trenutno stanje je propadanje na obroke«

Govorili smo tudi z Marjano Krampač iz bar Mitnice, ki nam je dejala, da lahko trenutno stanje opiše kot propadanje na obroke. »Ljudje niso vajeni tovrstne storitve. Trudimo se, ponujamo tople napitke in pijačo v nepovratni embalaži,« nam pove in prizna, da je obisk grozljiv, a vztrajajo. Dela sama, vsak dan od 10. do 16. ure. Pride dan, ko je stanje enako, kot da bi bili zaprti.

»Upam, da se bodo ljudje navadili takšnega načina. Žalostno je. Smo tik pred bankrotom, v kolikor ponovno ne odpremo,« še doda. Zaveda se, da je nekoliko lažje tistim, ki ponujajo prehrano, sah meni, da je ta storitev veliko donosnejša. Zagotovo pa se borijo vsi. »Ne damo se! Upajmo na svetlejše čase.«

Kavenija: »Vlada res ponuja pakete s pomočjo, ki pa marsikomu ne koristijo«

Govorili smo tudi s Tanjo Rajtmajer iz Kavenije, ki nam je opisala trenutno situacijo pri njih: »Grozno je! Ljudje prihajajo po kavo, sladice in tudi hrano, vendar je situacija zelo neprijetna.« Najprej so poslovali od 9. do 13. ure, sedaj so delovni čas podaljšali do 15. ure.

Do nas prideta mamici z vozički, ki gresta skupaj na sprehod, vzameta si kavo za zraven, mogoče tudi sladico. Ni mi jasno, kakšna je razlika, če bi se usedle in v miru poklepetale, pojedle in spile kavo.

Rajtmajerjeva se sprašuje, kaj želi vlada doseči s temi ukrepi: »Ljudje smo socialna bitja. Do nas prideta mamici z vozički, ki gresta skupaj na sprehod, vzameta si kavo za zraven, mogoče tudi sladico. Ni mi jasno, kakšna je razlika, če bi se usedle in v miru poklepetale, pojedle in spile kavo. Sedaj si vzameta vse skupaj v roke in med potjo poskušata manevrirati voziček, kavo pa še kakšen prigrizek. Po drugi strani videvamo, kako še vedno prihaja do druženja na črpalkah in drugih lokacijah.«

V tem času so predstavili tudi novost v njihovi ponudbi: Tortico WC papir.

Tudi v Kaveniji se zavedajo, da si bo, če bo ta situacija še trajala nekaj tednov, le redko kdo od gostincev opomogel. »Vlada res ponuja pakete s pomočjo, ki pa marsikomu ne koristijo. Velikokrat so pogoji takšni, da se kje zatakne in potem zopet »izvisiš«,« poudarja. Hudo ji je tudi zaradi zaposlenih, saj je nemogoče, da bi lahko zaposlovali vse.

»Čakamo, da se bo situacija ponovno uredila. Še naprej bomo vztrajali s ponudbo za zraven, a bomo iz sedmih delavcev, prešli na dva delavca s polovičnim delovnim časom. Takšna je trenutna realnost in ne vem, kako bomo to preživeli,« pove ob koncu pogovora.

Moja Kavarna: »To zaprtje nas bo vse udarilo po žepih«

V Moji Kavarni, so nam povedali, da imajo nekaj dela, a daleč od normalnega. Obratujejo vsak dan od 9. do 20. ure.

»To zaprtje nas bo vse udarilo po žepih, to igranje odpiranja in zapiranja pa bo trajalo do aprila. Realnost je takšna da bo zelo težko preživeti kot gostinec oziroma podjetnik ta čas, ki je še pred nami.«