Čebelarska zveza društev Maribor se razprostira od Cerkvenjaka do Lovrenca na Pohorju ter od Šentilja do Makol v Halozah. V zvezo je trenutno včlanjenih 22 društev in 885 članov. Med njenimi člani je tudi Vlado Vogrinec, ki pa ni le član, ampak tudi predsednik zveze.

Čebelarske gene je Vogrinec podedoval po dedku, ki se je prav tako nekaj časa ukvarjal s tovrstno dejavnostjo. Vse o čebelarjenju ga je naučil ženin stric s katerim sta skupaj, vsak v svojem čebelnjaku, delala 10 let. “Svoj prvi čebelnjak je imel leta 1976 na Pivoli, kjer ima tudi danes v čebelnjaku Čebelarske zveze društev Maribor svoje panje,” je zapisano na spletni strani čebelarstva Vogrinec.

Foto: Čebelarstvo Vogrinec

Do štiri ure dnevno porabi za čebele

Moje delo s čebelami zajema vsakodnevno delo glede na mesec. Skrbim za to, da ostanejo družine močne. Z zimskimi pregledi pa preverim, koliko družin je preživelo.” Tako delo čebelarja poteka celo leto.

Čebelarji avgusta in septembra opravljajo zelo pomembno delo, saj postavljajo temelje čebelarjenja za naslednje leto. Vsa skrb mora biti usmerjena v zdrave čebele, skrb pred zajedavci, pravočasno nakrmljene in dovolj dobro preskrbljenost s cvetnim prahom.

“Bolj se splača, da si tri ure s čebelami na svežem zraku, kot da sloniš za gostinskim pultom!”

Vogrinec porabi trenutno manj časa za svoje čebele, saj je zmanjšal svoje čebelarstvo. Pomaga pa tudi svojemu zetu, ki je prav tako čebelar. Na dnevni ravni porabi tri do štiri ure za skrb čebel. ”Žena pravi preveč”, je dodal Vogrinec. Trenutno ima 14 družin, na vrhuncu svoje dejavnosti leta 2004 oziroma 2005 jih je imel tudi do 45.

Foto: Čebelarstvo Vogrinec

Foto: Čebelarstvo Vogrinec

Foto: Čebelarstvo Vogrinec

Med in medeni izdelki

Kot je zapisano na spletni strani njegovega čebelarstva, prideluje cvetlični, akacijev, lipov, smrekov in gozdni med. Na vrhuncu svoje dejavnosti ga je pridelal več kot tisoč kilogramov. Danes, ko pa je število panjev zmanjšal, ga pridela med 300 in 400 kilogramov. Ob tem pa opozarja, da je letošnje leto katastrofalno zaradi pozebe in ga ne bo niti 100 kilogramov.

Poleg medu prideluje tudi medeni liker, medico in medene pijače. Za penečo medico je leta 2010 prejel zlato medaljo.

Sloves slovenskih čebelarjev

Po besedah čebelarja se za čebelarstvo ni treba bati, gre dejavnost, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Prepričan je, da slovenski čebelarji vztrajajo pri slovenski tradiciji čebelarjenja v čebelnjakih.

“Tradicija je na Slovenskem zelo močna. Tudi sami čebelarji smo znani po vrhunskem čebelarjenju in dobri praksi. Priznani smo v svetu in po naši zaslugi smo dobili svetovni dan čebel.” Svetovni dan čebel, 20. maj, je rojstni dan Antona Janše, prvega učitelja čebelarstva v času Marije Terezije.