V torek, 8. marca, so na Prvi gimnaziji Maribor gostili gostili 100 dijakov in 12 profesorjev iz danske šole Oure iz Danske. Gostujoči so bili razdeljeni v dve skupini, ena je bila v šoli, druga pa na terenu. Danski dijaki so bili prisotni pri pouku v različnih razredih in pri različnih predmetih, medtem ko so si Danci na terenu s profesorji ogledali različne znamenitosti, ki so jim jih v angleškem jeziku predstavili dijaki Prve gimnazije.

Kot je za nas pojasnil ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik, so se dijaki, ki so prišli v Maribor, vključili v sodelovanje z Nogometno šolo NK Maribor in so igrali prijateljsko nogometno tekmo. Dekleta, ki igrajo nogomet, pa so igrala v Beltincih. “Priključili so se našim dijakom pri ogledu mesta. Naši dijaki so bili tako ambasadorji Maribora. Potem so se pridružili še pouku, delavnicam, različnim aktivnostim in smo ponovno utrdili vezi,” je za nas povedal ravnatelj ter v nadaljevanju pojasnil, da so pred dvema letoma začeli sodelovati s to dansko šolo in so se že dogovorili, da bodo danske dijake gostili tudi naslednje leto.

V aktivnosti lokalna skupnost tokrat ni bila vključena. Danski dijaki so se sami organizirali in že pred dvema letoma organizirali prihod v Maribor preko slovenske agencije na Nizozemskem.

“Imajo pa zelo dobro zgodbo. O Sloveniji se učijo že v decembru, potem gostijo Slovence, ki živijo na Danskem, se pripravljajo na to ekskurzijo in ko se odpravijo na pot, že veliko vedo.”

– Herman Pušnik

Posebna izkušnja tako za dijake kot tudi za profesorje

“Bila pa je prijetna izkušnja, da so lahko mladi med seboj izmenjali različne prakse, ne le šolske. Lahko so se pogovarjali o tem, kaj počno mladi na Danskem in kaj počno tukaj v Sloveniji, katere šolske dejavnosti imajo, kaj razmišljajo o študijo in tako naprej,” je pojasnil Pušnik.

“Na začetku je bilo čutiti nekaj nervoze na obeh straneh, vendar je le-ta kmalu popustila. Hitro smo se ujeli in se začeli družiti, saj smo oboji športniki in smo imeli kar nekaj skupnih tem, o katerih smo se lahko pogovarjali. Pripovedovali so nam o njihovem življenju na Danskem, mi pa njim o našem,” je zapisala dijakinja na spletni strani mariborske gimnazije.

Kot je dijakinja gimnazije v nadaljevanju dodala, so bili oboji precej presenečeni, saj se njihovi običaji in navade precej razlikujejo. Tako so mariborski dijaki precej hitro spoznali, da so dijaki z Danske zelo zgovorni in da obožujejo štajersko prestolnico: “Ni jih bilo strah vprašati ničesar in sami smo z veseljem odgovorili na vsako njihovo vprašanje.”

Izkušnja pa nima pomena le za dijake, ampak tudi za profesorje. Na pedagoški seji so gostili tudi pomočnika ravnatelja danske šole, ki je predstavil danski šolski sistem, vizijo razvoja danske družbe in posredoval neposredne izkušnje iz njihovega delovanja. Celoten učiteljski zbor je najprej v ponedeljek zvečer poslušal predstavitev, v torek, ko so bili gosti na Prvi gimnaziji Maribor in se vključili v aktivnosti, so se profesorji pogovarjali s slovenskimi kolegi, izmenjali izkušnje, pogledali učne načrte, se pogovorili tudi o tem, na kakšen način pri mladih spodbujati zdravi način življenja, kako jih spodbujati k temu, da bodo sodelovali v ekipah. Potem so imeli tudi pedagoški sprehod po šoli, da so si ogledali šolsko poslopje in potek pouka.

Na Danskem živijo dijaki na kampusu

Kot je za nas pojasnil ravnatelj, so bili danski dijaki tukaj več kot teden dni. “To so dijaki, ki obiskujejo gimnazijo v Oureju na Danskem. Njihov šolski sistem drugačen. Po osnovni šoli imajo leto ali dve možnost, da se vpišejo v različne intenzivne programe, tile so bili nogometaši. Prav tako je bilo 100 dijakov v Celju, oni so bili rokometaši. 200 njihovih dijakov pa je bilo sočasno v Berlinu. To pa so bili tisti, ki obiskujejo umetniške smeri,” je dodal.

Ravnatelj Prve gimnazije Maribor pravi, da so bili izredno veseli, da so Danci izbrali prav Slovenijo, saj dajejo velik poudarek kompetencam medkulturnega sodelovanja.

Kot je v nadaljevanju pojasnil gre pri danski šoli v bistvu za kampus, kjer dijaki tudi živijo, razprostira se na 33 hektarjih površine in ima različne smeri, torej tečajne oblike, gimnazijo, višjo šolo. V nadaljevanju je ravnatelj Pušnik dodal, da dajo zelo velik poudarek kompetencam medkulturnega sodelovanja, “zato smo bili tudi zelo veseli, da so izbrali Slovenijo in obiskali tudi Maribor in naše dijake”.