V mariborskem mestnem potniškem prometu po nedavno potrjenem sklepu mestnega sveta od danes velja nov cenik. Kot so sporočili iz Marproma, se je cena osnovne avtobusne vozovnice za eno vožnjo, kupljene v predprodaji, z dosedanjih 80 centov povišala na en evro. Do sprememb je prišlo tudi pri vozovnicah za več voženj in mesečnih vozovnicah.

Cene mesečnih vozovnic višje

Paket desetih avtobusnih vozovnic za odrasle se je z dosedanjih sedem podražil na osem evrov, kar pomeni, da ob nakupu posamezna vozovnica stane toliko, kot je doslej znašala cena ene vožnje v predprodaji. Ob tem so v Marpromu ukinili vozovnice z dvema, šestimi in 20 vožnjami ter posebne vozovnice za minibus.

Cena mesečnih avtobusnih vozovnic je z marcem porasla na 30 evrov, mesečna vozovnica za starejše občane pa na 18 evrov. Cena šolske mesečne vozovnice za osnovnošolce, dijake in študente s stalnim prebivališčem v Mariboru ostaja 16 evrov, medtem ko se je za ostale podražila na 18 evrov. Letna šolska vozovnica za tiste s stalnim prebivališčem v Mariboru znaša 160, za vse ostale pa 180 evrov.

Višje cene potrebne zaradi rasti stroškov

Kot pojasnjujejo v Marpromu, se dosedanja cena osnovne vozovnice ni bistveno spremenila že od leta 2001, uskladitev cen pa je bila potrebna predvsem zaradi rasti stroškov. Do teh je prišlo zaradi posodobitev voznega parka, povečanja frekvenc voženj, večjega števila prevoženih kilometrov in podobno.

Ob tem poudarjajo, da so cene mesečnih vozovnic v primerjavi z drugimi cenami povišali manj oziroma so nekatere ostale celo nespremenjene, saj je eden od njihovih pomembnih ciljev, da občani pogosteje uporabljajo mestni avtobusni promet.

STA