Borštnikovo srečanje bo letos potekalo od 30. maja do 12. junija, mariborska prizorišča pa so že skoraj povsem nared in v pričakovanju občinstva. Po besedah umetniškega direktorja Aleša Novaka bo festival tokrat ponudil najobsežnejši tekmovalni program doslej.

Pripravlja se pester spremljevalni program

Letos bo v spremljevalnem programu tudi izbor slovenskih in tujih gledaliških presežkov vključno z otvoritveno predstavo Prelisičiti hudiča svetovno uveljavljenega koreografa Akrama Khana iz Velike Britanije ter na Tednu slovenske drame nagrajeno predstavo Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, ki jo bomo postavili na območju nekdanje Mariborske tekstilne tovarne. “Kot je že običajno, pripravljamo številne dogodke v strokovnem in dodatnem programu, med drugim mednarodno konferenco o vključevanju ranljivih skupin v gledališče in socialni aktivaciji, pogovore ob knjigah, glasbeno-gledališke dogodke, bogato dogajanje pa uvajamo s sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, ki sta posvečena usposabljanju za delo z mladimi ter študentski gledališki ustvarjalnosti,” je še poudaril Aleš Novak.

Prelisičiti hudiča je mit vseh vekov, tudi našega časa

Slavnostna otvoritev letošnjega festivala, ki bo v petek, 3. junija, ob 20. uri, bo v znamenju sodobno plesne uprizoritve Prelisičiti hudiča (Outwitting the Devil), ki jo je navdihnil starosumerski Ep o Gilgamešu, v fragmentih ohranjen na dvanajstih glinenih tablicah. Poetično in obenem čustveno pretresljivo stvaritev, ki uteleša nasilno poglavje v življenju mladega Gilgameša, kot se ga spominja sam v svoji pozni starosti tik pred smrtjo, podpisuje eden najznamenitejših in najizvirnejših plesnih ustvarjalcev našega časa Akram Khan. Predstava, ki je bila premierno uprizorjena leta 2019 v Theaterhaus Stuttgart, razgali neizogibno bridkobo človeške minljivosti, s katero se sooči Gilgameš, ki s tem preide v zgodovino, s čimer postane zgolj fragment starodavne človeške kulture in spomina. Prelisičiti hudiča je mit vseh vekov, tudi našega časa.

Gostili bodo tudi mednarodno konferenco Gledališka vključenost – socialna aktivacija (s podporo Srednjeevropske pobude – CEI)

Konferenca bo potekala med 1. in 3. junijem v Vetrinjskem dvoru, na njej pričakujemo več kot 20 tujih udeležencev, tematizirala pa bo gledališče kot učinkovito metodo socialne aktivacije ranljivih skupin. Namen ni le razprava o vključevanju ranljivih skupin v kreativne procese, ampak tudi predstavitev učinkov tovrstnega vključevanja na drugih področjih življenja. Program bo ponudil tematska predavanja, predstavitve dobrih praks in projektov, gledališke predstave ter pogovore. Konferenca se bo zaključila z okroglo mizo z naslovom Gledališka vključenost – socialna aktivacija.

Letos bo ponovno mogoče spremljati festivalni program tudi s pomočjo mobilne aplikacije 57. FBS

Festival bo odslej tudi na vaši dlani; za spremljanje festivalskih novic, programa in lažje načrtovanje ogledov predstav ter drugih festivalskih dogodkov smo tudi letos pripravili mobilno aplikacijo. Izkoristili smo vse sodobne funkcionalnosti, ki vam bodo olajšale dostop do informacij: pregled festivalskega programa po izbranih kriterijih, predstavitve dogodkov in možnosti prenosa v vaš koledar, in nenazadnje – preprost nakup vstopnic. Aplikacijo si lahko prenesete na mobilni telefon, za Androide dostopno na GooglePlay in za iOS na AppStore.

Vstopnice bodo v predprodaji po znižani ceni na voljo še do 16. maja

S predprodajo vstopnic smo začeli v sredo, 20. aprila 2022, po nižji ceni bodo na voljo do 16. maja 2022, ko se prične redna prodaja. Na voljo so naslednje ugodnosti:

  • 20% popusta pri nakupu 4 ali več vstopnic za 4 različne predstave,
  • 25% popusta pri nakupu 6 ali več vstopnic za najmanj 6 različnih predstav,
  • 30% popusta pri nakupi 8 ali več vstopnic za najmanj 8 različnih predstav.

Ob nakupu 4 ali več vstopnic prejmete dve vstopnici za ogled zaključne prireditve, pri nakupu 6 ali več vstopnic pa letošnji programski katalog. Nakup vstopnic poteka pri blagajni SNG Maribor in v Informacijskem središču Cankarjevega doma Ljubljana ter na spletni strani FBS (mojekarte.si).