Po besedah Andrewa Carnegieja, »očeta« ameriške jeklarske industrije in enega izmed najbogatejših ljudi v zgodovini, je kar 90 odstotkov milijonarjev nastalo z lastništvom nad nepremičninami. Vendar, tako kot pri vseh naložbah, naložba v nepremičnine prinaša tveganje, terja veliko truda, časa in denarja, prav tako pa je potrebno pridobiti določena znanja za iskanje nepremičnin, njihovo renoviranje, dogovarjanje s podnajemniki ter za druge povezane naloge. V današnjem članku bomo predstavili nekaj prednosti in slabosti vlaganja v nepremičnine.

Prednosti vlaganja v nepremičnine

Za vlaganje v nepremičnine je veliko razlogov. Za začetek, ker je naložba, ki jo poznamo in razumemo vsaj do neke mere, pritegne pa nas lahko tudi to, da skozi čas vrednost nepremičnin narašča.

Oprijemljivost

Nepremičnine so resnične, dejanske in oprijemljive stvari, ki bodo vedno imele vrednost. To jim daje prednost pred drugimi naložbami – na primer v borzo. Če tja investiramo denar, vedno obstaja možnost, da se trg zlomi, mi pa ostanemo brez vloženega denarja. V kolikor pa pride do krize na nepremičninskem trgu, sicer obstaja možnost, da se bo vrednost nepremičnine, v katero smo vlagali, znižala, vendar pa bo nepremičnina še vseeno naša.

Vrednost nepremičnin

Skozi čas se vrednost nepremičnin zvišuje, kar pomeni, da se bo tudi po potencialnem zlomu trga vrednost nepremičnine spet zvišala in eventualno presegla vrednost naše originalne naložbe. To lahko opazimo v resničnem življenju, če primerjamo cene nepremičnin med gospodarsko krizo leta 2007 in danes. Od naraščanja vrednosti posamezne nepremičnine je odvisno veliko faktorjev – recimo lokacija, ponudba & povpraševanje, ekonomija in renovacije.

Zvišanje »net wortha«

»Net worth« je seštevek tistega, kar imamo, minus naši dolgovi. Z odplačevanjem hipoteke za nepremičnino se zviša naš lastniški kapital in s tem tudi naš »net worth« (imamo več kapitala in manj dolgov). Z vlaganjem v nepremičnine pa se tudi razširi naš portfelj investicij. Če vlagamo le v borzo in pride do padca, se bo naš »net worth« izjemno znižal. V kolikor pa svoje investicije razdelimo med borzo, nepremičninami in drugimi, pa se bo naš »net worth« znižal le delno, saj ne bodo prizadete vse naše naložbe – vsaj ne v čisto isti meri.

Vir pasivnega dohodka

Obstaja več načinov investiranja v nepremičnine: po nizki ceni lahko kupimo nepremičnino, jo renoviramo in s tem zaslužimo. Lahko investiramo v nepremičninski investicijski sklad ali pa nepremičnino oddajamo podnajemnikom. Slednji način je med ljudmi najbolj pogost, saj z oddajanjem pridobimo stalen vir dohodka. Podnajemniki vsak mesec plačajo najemnino, lastniku nepremičnine pa po plačilu stroškov še vedno ostane lep kupček denarja.

Slabosti vlaganja v nepremičnine

Vlaganje v nepremičnine je lahko tvegano in pot do zaslužka ni vedno preprosta. Točno zato je vredno preučiti tudi slabosti.

Brez denarja ne moremo začeti

Čeprav mnogi finančni »guruji« trdijo drugače, pa je neizpodbitno dejstvo, da je brez začetnega kapitala enostavno nemogoče investirati v nepremičnine. Seveda so tukaj banke, kjer si lahko uredite posojilo, vendar boste vseeno potrebovali nekje med 20-25% pologa. Če torej razmišljate o nakupu stanovanja za 150.000 evrov, imejte v mislih, da boste potrebovali vsaj 30.000 evrov začetnega kapitala.

Zahteva veliko dela

Vlaganje v nepremičnine vzame ogromno časa in dela za iskanje prave nepremičnine. Zelo redko so nepremičnine takoj pripravljene za oddajo, kar pomeni, da to za sabo potegne tudi renovacijo in dodatno delo. Dodatno delo pa ravno tako predstavlja tudi sam proces oddajanja nepremičnine, saj je potrebno poiskati ustrezne podnajemnike, pobirati najemnino, skrbeti za popravila ter se soočati s pravnimi zadevami (več o tem čez nekaj vrstic). Delo pa se le poveča s številom nepremičnin, ki jih imate.

Na srečo si lahko celoten proces olajšate tako, da najamete družbo za upravljanje nepremičnin, investirate v nepremičninski sklad, ali pa se obrnete na naše nepremičninske agente, ki vam lahko pomagajo tako pri iskanju prave nepremičnine za nakup kot tudi pri kasnejšem iskanju podnajemnikov.

Potreben je čas

Vrednost nepremičnin se viša, vendar lahko pretečejo leta, preden boste opazili vidno zvišanje. Najhitreje boste to dosegli tako, da (poceni) kupite nepremičnino, jo temeljito prenovite in prodate po veliko višji ceni. Vseeno pa je tukaj potrebno šteti tudi vse stroške, ki bodo nastali pri prenovi.

Drama s podnajemniki

Če boste nepremičnino oddajali, potem vzemite v račun, da lahko podnajemniki s sabo prinesejo veliko drame. Nekateri bodo skrbno plačevali najemnino, drugi pa bodo našli ogromno razlogov, zakaj je ne morejo (so sredi ločitve, izgubili so službo, itd…). Našli se bodo tudi takšni, ki za nepremičnino ne bodo skrbeli dobro, in posledično za seboj pustili pravo malo katastrofo. Skratka – vzemite v račun, da stvari s podnajemniki niso vedno enostavne in da boste včasih morali imeti jeklene živce.

Zapleteno je

Vlaganje v nepremičnine nikoli ne bo tako preprosto, kot zgolj biti lastnik svojega doma in živeti v njem. Naložbe pridejo s pravili, ki jih moramo upoštevati, če ne želimo končati s serijo tožb. Prav tako pa moramo biti previdni pri izpolnjevanju davkov, da se izognemo težavam s FURS-om. Ključno je torej, da poznamo nepremičninske zakone, davke in zakone, povezane z odnosom lastnik – podnajemnik. Zato je priporočljivo, da se povežemo s skupino profesionalcev na tem področju in v sodelovanju z njimi potegnemo prave poteze.

Prispevek o prednostih in slabostih vlaganja v nepremičnine je pripravil nepremičninski posrednik ekipe Century 21 Maribor City