Situacija na trgu dela je še naprej stabilna, a dinamična, je danes sporočil Bernard Memon, direktor mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje. Registrirana brezposelnost se po njegovih besedah zmanjšuje. V evidencah je okoli 6500 brezposelnih, kar je za okoli pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Registrirana brezposelnost znaša 6,3 odstotka, medtem ko je ta na državni ravni 5,2 odstotka

"Povpraševanje po delovni sili je izredno visoko, vzrokov pa je več," je še dejal. Na primer v demografski sliki, saj se je število rojstev v zadnjih 30 letih prepolovilo. Več pa je tudi tistih, ki se upokojujejo, manj pa tistih, ki vstopajo na trg dela. 

Novi cilji 

"Delodajalci nam sporočajo, da bi marsikje šli v širitev proizvodnje, a si tega ne morejo privoščiti, ker na trgu ne dobijo dovolj kadra. Od leta 2014 letno izgubljamo okoli 7000 delovno aktivnih ljudi, če se bo enako dogajalo do leta 2030, bo delovno aktivnega prebivalstva približno 100.000 manj kot smo ga imeli pred desetimi leti," je povedal Memon. Ob tem dodaja, da je njihov cilj, da bi v šestih mesecih zaposlili 52 odstotkov nezaposlenih. 

Pri tem je vodstvo območne enote na novinarski konferenci predstavilo številne ukrepe, ki se izvajajo kot neformalno in formalno izobraževanje in so namenjeni za izobraževanja v smeri večanja zaposlitvenih možnosti s pridobitvijo novih znanj in kompetenc, večanja zaposlitvenih možnosti s pridobitvijo višje ravni izobrazbe in uspešen razvoj kariere.

Številni ukrepi in sejmi 

Tako nudijo subvencije za zaposlitev brezposelnih mladih do 29. leta starosti. Izpostavili so še projekt Usposabljam.se 2024-2025, kjer se usposabljajo kandidati za konkretno delo, v delovnem okolju izvajalca – delodajalca, še preden se odloči glede zaposlitve. Tako brezposelni kot delodajalec spoznajo bodoče sodelavce, pridobijo znanja, veščine in spretnosti v delovnem okolju.

Sledi Delovni preizkus, ki pomeni vključitev brezposelne osebe v delovni proces delodajalca, na konkretnem delovnem mestu, kjer se oseba preizkusi na delovnem mestu pod strokovnim vodstvom mentorja. Na delovnem mestu pa usposabljajo tudi osebe z mednarodno zaščito. Aktivnosti bodo usmerili tudi v izboljšanje praks na področju zaposlovanja invalidov.

V mariborski območni enoti zavoda za zaposlovanja tako že letos načrtujejo več aktivnosti. Največji dogodek bo 9. maja, ko se obeta vseslovenski sejem zaposlitvenih priložnosti in kamor bi povabili okoli 250 delodajalcev. Sledilo bo še več aktivnosti, med drugim manjši sejmi na različnih področjih, kot je na primer gradbeništvo ali gostinstvo, ustanovili pa bodo tudi svet partnerjev, ki bo povezal ključne deležnike na regijskem trgu dela.