V Lovrencu na Pohorju je bilo v preteklosti veliko sadja, predvsem jabolk, hrušk in sliv. Domačini so del pridelka posušili in ga shranili za zimske dni. Vse do danes se je v kraju ohranila več kot 100 let stara pohorska pajštva, v kateri so sušili sadje in lan. Po pripovedovanju starejših krajanov pa naj bi bila stara več kot dvesto let.

Pajštva stoji med župnijsko cerkvijo sv. Lovrenca in pokopališčem, objekt je dolg 727 in širok 337 centimetrov. Je delno zidan, delno lesen, streha je pokrita s staro opeko. Ostrešje je sestavljeno in povezano brez žebljev, samo z lesenimi klini ali »cveki«. Notranjost je razdeljena na dva dela: na predprostor in na sušilnico. Sušilnica je zidana nad obokanim kuriščem, razdeljena je na levi in na desni del, na vsakem pa so tri dere – v treh različnih višinah. Dere so iz lesa zbiti platoji, na katere se je naložilo sadje. Posebnost lovrenške pajštve, ki ima status etnološkega spomenika in je bila nekoč v župnijski lasti, je, da so sadje sušili v notranjosti na derah, kurili pa so od zunaj. Dere so nameščene na lesenih valjih (»valcnih«), da se z lahkoto premikajo in prestavljajo na želeno višino oziroma k izvoru toplote, da se sadje enakomerno suši. Hruške in slive so sušili cele, jabolka pa so razrezali na štiri dele, kar se je posušeno imenovalo »platiči«, suhe hruške pa »kloce«.

Leta 2019 je lovrenško turistično društvo obudilo tradicijo sušenja v pajštvi

Občina Lovrenc na Pohorju je pajštvo, ki je zdaj v njeni lasti, obnovila leta 1999. 20 let kasneje, leta 2019, so člani Turističnega društva Lovrenc na Pohorju po nekajletnem premoru znova obudili tradicijo sušenja sadja v pajštvi. To so storili tudi letos, in sicer je nekaj prizadevnih članov društva v okviru prireditve Pozdrav jeseni v pajštvi 14 dni sušilo jabolka. “Zbralo se nas je pet žensk in en moški, ki je bil zadolžen za kurjenje. Na pajštvi smo bili zjutraj in zvečer. Najprej smo na dere naložili sveže narezana jabolka, to je bilo 21. septembra, s kurjenjem pa smo začeli dva dni prej. Imamo šest der, na eno gre približno 30 do 35 kilogramov sadja. Ob večerih in potem spet zjutraj smo dere premaknili in obrnili, čez približno dva dni so bili jabolčni krhlji posušeni. Hruške potrebujejo nekaj več časa, okoli tri dni, slive pa včasih tudi štiri. Smo pa v preteklih letih v pajštvi sušili tudi limone in pomaranče, prav tako narezano zelenjavo, iz katere so si potem lovrenške zeliščarke naredile domačo vegeto. V delu pajštve, kjer se suši sadje, mora biti optimalna temperatura od 75 do 80 stopinj Celzija, vlaga pa mora biti pod 30 odstotki, “ nam je povedala Staša Pernat Lesjak, tajnica turističnega društva. Pravi, da so v preteklih letih jabolka nabirali pri lovrenških kmetih, letos pa so jih morali zaradi slabe letine kupiti. Drva pa naredijo sami. Običajno prosijo lastnike gozdov, če jim lahko podarijo kakšen hlod. “V peč pajštve gre zjutraj  in zvečer približno osem metrskih polen.”

Otroci so dejali, da je suho sadje boljše kot čokolada

Vsako leto k sodelovanju povabijo osnovno šolo in učencem pokažejo postopek sušenja sadja v pajštvi. Letos so gostili učence petega a in b razreda ter tretjega razreda Osnovne šole Lovrenc na Pohorju. “Dejali so, da je suho sadje boljše kot čokolada.” Pridružili so se jim tudi nadarjeni učenci Osnovne šole Limbuš. “Učenci so sadje za eno dero narezali sami, ostalo pa učitelji limbuške osnovne šole. Skupaj je bilo to kar 150 kilogramov jabolk, ki smo jih potem tudi za njih posušili. Letos bo tako Osnovna šola Limbuš imela na svojem bazarju pri nas sušena jabolka. Prav tako se je sedmi b razred lovrenške osnovne šole odločil, da bo na letošnjem decembrskem šolskem bazarju prodajal suha jabolka. Tudi oni so sadje sami narezali, aktivno pa sodelovali tudi pri postopku njegovega sušenja,” še pravi Pernat Lesjakova.

V preteklosti so sadje sušili za vse prebivalce Lovrenca

Letos so tako skupaj v pajštvi posušili 300 kilogramov jabolk, v preteklih dveh letih pa tudi do dve toni. Sogovornica še pravi, da postopek sušenja zahteva stalno prisotnost ljudi, zato si v turističnem društvu zelo težko privoščijo, da bi sadje sušili še za občane, ki bi bili pripravljeni v pajštvo pripeljati svoja jabolka. “Dve leti smo našim občanom ob manjšem doplačilu ponudili to možnost. Vendar se je pokazalo, da zaradi službenih obveznosti, ki jih imamo člani društva, ne moremo nuditi te storitve. Pred 20 leti sta to delo opravljala upokojena zakonca in takrat sta sadje redno sušila za vse prebivalce Lovrenca. Zadnja leta neuspešno iščemo upokojenski par, ki bi skrbel za to. Žal ni interesa, ne bi bilo pa dobro, da bi se tam menjavalo več ljudi. Zato smo se tudi odločili, da pajštva deluje le 14 dni v letu, in takrat v polnem obsegu.” Ker je pajštva spet nekoliko dotrajana, je turistično društvo na Občino Lovrenc na Pohorju že naslovilo pobudo za popravilo strehe, poleg tega so dere, torej pladnji, na katere nalagajo sadje, v zelo slabem stanju.

Posušeno sadje so 24. septembra v okviru tekmovanja za najboljši štrudelj želeli ponuditi v pokušino in prodajo občanom, vendar je dogodek zaradi vremena odpadel. Bodo pa vrečke s krhlji prodajali na tržnici v Lovrencu prihodnjo soboto, 7. oktobra.