Mariborski župan je danes predstavil novega direktorja občinske uprave, Damjana Laha, ki je na tem mestu zamenjal Marka Žulo.

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes predstavil novega direktorja občinske uprave na Mestni občini Maribor. To je z današnjim dnem postal Damjan Lah, ki je na tem mestu zamenjal Marka Žulo, slednji pa se zdaj za leto dni seli na direktorski položaj v javnem podjetju Nigrad. Lah bo hkrati opravljal tudi delo vodje županovega kabineta.
Kot je povedal Fištravec, se za menjavo direktorja ni odločil, ker bi Žula doslej delal slabo, pač pa zato, ker bo Lah po njegovem mnenju delal še bolje.
Kot je povedal Fištravec, se za menjavo direktorja ni odločil, ker bi Žula doslej delal slabo, pač pa zato, ker bo Lah po njegovem mnenju delal še bolje. Maribor po županovih besedah potrebuje najboljše kadre, enega takih pa so dobili prav z novim direktorjem, ki je doslej opravljal kar nekaj pomembnih funkcij, med drugim je bil v preteklosti generalni sekretar na finančnem in notranjem ministrstvu.

Damjan Lah in Marko Žula na primopredaji poslov
Iskanje direktorja mestne uprave se je prekrilo z iskanjem direktorja v Nigradu
“To se je prekrilo z iskanjem direktorja v Nigradu, kjer so me nadzorniki obvestili o poteku izbora novega direktorja ter da med prijavljenimi najraje ne bi izbrali nikogar. Ker je Žula kot direktor mestne uprave uspešno sodeloval pri sanaciji različnih javnih podjetij in zavodov, so razmišljali o tem, da bi to lahko bila rešitev za naslednje leto dni. S tem nisem imel težav in sem podpisal soglasje,” je pojasnil Fištravec.
Žula je spomnil, da stanje v mestni upravi ob njegovem prihodu na to mesto ni bilo preveč rožnato, še več, stvari je moral začeti postavljati na novo, praktično brez prave primopredaje. Z novim direktorjem sta jo, na primeren način, opravila danes.
Žula je spomnil, da stanje v mestni upravi ob njegovem prihodu na to mesto ni bilo preveč rožnato, še več, stvari je moral začeti postavljati na novo praktično brez prave primopredaje. Z novim direktorjem sta jo na primeren način opravila danes. Na opravljeno je ponosen, zmanjkalo mu je le časa za reorganizacijo mestne uprave, zdaj pa ga podobne naloge čakajo na novem delovnem mestu.
Novi direktor mestne uprave se bo na delo dnevno vozil iz Ljubljane
Novi direktor mestne uprave, ki se bo na delo dnevno vozil iz Ljubljane, se svoje odgovornosti zaveda, ob tem pa se je Fištravcu zahvalil za izkazano zaupanje. Vidi se kot del ekipe, ki bo premikala meje Maribora v smislu bolj kakovostnega življenja v mestu. Ker si želi učinkovite, racionalne in fleksibilne mestne uprave, bo ena njegovih prvih nalog reorganizacija delovanja, pri tem pa za zdaj ne želi govoriti o morebitnih odpuščanjih.
Ker si želi učinkovite, racionalne in fleksibilne mestne uprave, bo ena njegovih prvih nalog reorganizacija delovanja, pri tem pa za zdaj ne želi govoriti o morebitnih odpuščanjih.
Tako Fištravec kot Lah sta odgovorila tudi na pomisleke o primernosti njegovega prihoda na čelo mestne uprave, potem ko je bil pred leti kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu v času ministrovanja Katarine Kresal obtožen zaradi spornega najema stavbe Igorja Pogačarja za nacionalni preiskovalni urad. Ljubljansko okrajno sodišče ga je v tem primeru sicer oprostilo, a zaradi pritožbe tožilstva zadeva še ni pravnomočna.
Za mariborskega župana niso sporni postopki novega direktorja pred sodiščem
Za mariborskega župana to dejstvo ni sporno, saj meni, da je v stanju demokracije, v kakršnem je Slovenija, zanj negativna referenca zgolj pravnomočna obsodba. “Tudi v primeru moje ovadbe, bi v normalni demokraciji to bilo dovolj, da bi človek odstopil z javno pomembnega položaja. V nerazviti demokraciji, kjer se policija, tožilstvo in sodišča uporabljajo za politično obračunavanje, pa temu žal ni tako,” je dejal Fištravec.
Lah je sicer priznal, da je bila njegova odločitev za prihod zaradi omenjene preteklosti težka, a je svojo moralno in etično držo z odstopom z mesta generalnega sekretarja že pokazal.
Lah je sicer priznal, da je bila njegova odločitev za prihod zaradi omenjene preteklosti težka, a je svojo moralno in etično držo z odstopom z mesta generalnega sekretarja že pokazal. S tem pa, je danes zatrdil, nikakor ni priznal svoje krivde, pač pa je organom pregona omogočil, da opravijo svoje delo.