Kot pravijo v Listi mladih. Povezujemo, imajo z županom Arsenovičem ter koalicijskimi partnerji drugačen pogled na politiko, komunikacijo z javnostmi in način dela, razhajanja pa so prevelika, da bi nadaljevali sodelovanje v obliki koalicije, zato so danes župana in partnerje obvestili o odstopu od koalicijskega sporazuma, sklenjenega 26. februarja 2019. Edini svetnik Liste mladih v mestnem svetu Matic Matjašič ostaja predsednik odbora za mladino, šolstvo in šport MOM predvsem pa zelo aktiven svetnik, ki bo s samostojnim delom, vlaganjem odlokov ter pobud in drugimi načini še naprej delal v korist Maribora in občanov – predvsem mladih v našem mestu, ki jih je iz dneva v dan manj.

Koalicijski sporazum in partnerji so jih začeli omejevati pri načinu dela

»Občanke in občani Mestne občine Maribor so nam na volitvah leta 2018 zaupali visoko podporo in mandat, hkrati s pričakovanji, da bomo vodili mladostno, novo pot politike, da bomo glasni ter izpeljali obljubljene ukrepe. Ker teh pričakovanj znotraj koalicije ne moremo izpolnjevati v celoti, predvsem pa ker so nas koalicijski sporazum in partnerji začeli omejevati pri našem načinu dela, ki je odprt, vključuje javnost in ne teži k dogovorom za zaprtimi vrati, smo v stranki soglasno sprejeli odločitev, da odstopimo od koalicijskega sporazuma,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem poudarjajo, da odhod iz koalicije ne pomeni, da bo svetnik sedel med svetnike prejšnjih dveh županov, niti, da bo avtomatsko pritisnil gumb »proti« vsakič ko bo na gradivu pisalo Saša Arsenovič. Njihov način dela ostaja enak, če je nek projekt dober za mesto, ga bodo podprli, pri njemu pomagali, če je za mesto po njihovem slab, bodo kritični in to vedno jasno in glasno argumentirali. »Menimo, da je ta način-skupaj, v politiki tudi edini pravi. Mladim je dovolj delitev, želimo si rešitev.
Napetosti in različni pogledi med nami in županom ter ostalimi strankami v koaliciji se vlečejo že dlje časa, razhajanja pa so preprosto prevelika, da bi nadaljevali partnerski odnos. Koalicijski partnerji so nas tudi uradno obvestili, da po njihovem mnenju kršimo koalicijsko pogodbo, zavračamo pa odnos, ko bi o bivšem partnerju govorili vse slabo in prali umazano perilo v javnosti,« povedo in dodajo, da se pripravlja se tudi nekaj dobrih projektov, ki jih bodo z veseljem podprli, že danes pa ponujajo tudi roko sodelovanja pri pripravi in izvedbi projektov, predvsem na področju mladine, šolstva in športa.

Že takoj po volitvah so poudarili, da se mladi v politiko niso prišli igrati Indijancev in Kavbojcev in da si želijo, da bi vsi skupaj ne glede na to iz katere stranke kdo prihaja, delali skupaj v korist Maribora. Ne zanimajo jih politične barve, ampak vsebina. »Župan Saša Arsenovič je zbral širok krog strank in skupaj smo ustvarili vsebinski dokument »Vsi za Maribor za vse« v katerem je veliko dobrih idej in projektov, ter kar je za nas pomembno, namen ustvariti boljše pogoje za življenje mladih v mestu in ustaviti izseljevanje mladih. Če bi se danes odločali še enkrat, bi verjetno ponovno podprli tak dokument in se pridružili koaliciji Saše Arsenoviča, nikakor pa nismo pričakovali in nikoli podprli ideje, da bi bili v koaliciji zgolj številka ali celo glasovali po navodilu ter da bi kdo omejeval našo komunikacijo.«

Ločuje jih različen pogled na javnost našega dela in komunikacijo navzven

Matic Matjašič, mestni svetnik in predsednik Liste mladih. Povezujemo: »Razhajanja so prevelika, predvsem pa nas ločuje različen pogled na javnost našega dela in komunikacijo navzven. Nikoli v politiki nisem podpiral dela za zaprtimi vrati in moja pot nove politike se nadaljuje, od zdaj kot samostojni svetnik Liste mladih. Povezujemo. Ostajam predsednik odbora za mladino, šolstvo in šport ter aktiven mestni svetnik, ki bom še naprej samostojno vlagal pobude, odloke in sodeloval pri pripravi projektov dobrih za Maribor. Moje misli in energijo pa usmerjam v nadaljnje delo za Maribor ter občanke in občane, brez obremenitve, da bi svoj način dela moral vsakič zagovarjati na koaliciji. Mesto brez mladih ni mesto!«