Potem ko se je brezstična prodaja v Merčnikovi prodajni hüti v Benediktu dobro prijela, so zdaj podobno hiško postavili tudi v Spodnji Voličini v občini Lenart. Jožica Kocbek pravi, da je trenutno na voljo največ domačih jajčk, poleg tega pa tudi krompir, fižol, orehi, regrat, …

Kot kaže, se tudi pri nas na podeželju vse bolj razvija brezstična prodaja domačih pridelkov in izdelkov v tako imenovanih prodajnih hiškah. Potem ko je družinska kmetija Merčnik ob svojem domu v Benediktu postavila takšno hiško – sami jo imenujejo prodajna hüta – so se podobne zgodbe lotili v sosednji občini Lenart, natančneje v Spodnji Voličini 3 na kmetiji Kocbek.

Na voljo so domača jajčka, krompir, orehi, … tudi regrat

Jožica Kocbek nam je povedala, da se na kmetiji, ki jo je zdaj prevzel njen sin Matej, v glavnem ukvarjajo s poljedelstvom in prašičerejo, imajo pa tudi prosto rejo kokoši nesnic. “Poleg domačih jajčk v naši prodajni hiški ponujamo tudi domači krompir – v tem trenutku je to lanski, takoj, ko bo mogoče bo tudi mladi, korenček, orehova jedrca, suhi luščen fižol, skratka vse, kar na kmetiji pridelamo. S kupci se lahko dogovorimo tudi za prodajo domače zelenjave. V tem trenutku je aktualen regrat, ki pa ga, da ostane svež, nabiramo le na osnovi predhodnega naročila. Kasneje bomo dodali še solato, česen, čebulo, …”

Poleg domačih jajčk v naši prodajni hiški ponujamo tudi domači krompir – v tem trenutku je to lanski, takoj, ko bo mogoče bo tudi mladi, korenček, orehova jedrca, suhi luščen fižol, skratka vse, kar na kmetiji pridelamo.

Lična prodajna hiška, ki je nekoč služila za prodajo kostanja, je odprta vse dni v tednu, 24 ur dan. “V hiški je posebna škatlica, ki služi za blagajno, jajca so v hladilniku, ostalo pa je na policah. Na voljo so tudi informacije o količini, ceni, prodaja pa poteka brezstično, kar pomeni, da nihče od domačih ni fizično prisoten ob prodaji.”

V hiški je posebna škatlica, ki služi za blagajno, jajca so v hladilniku, ostalo pa je na policah. Na voljo so tudi informacije o količini, ceni, prodaja pa poteka brezstično, kar pomeni, da nihče od domačih ni fizično prisoten ob prodaji.

Kocbekova pravi, da so prvi odzivi krajanov dobri, gre pa za novost, saj so prodajno hiško, ki stoji ob domačiji v Spodnji Voličini nasproti pokopališča, postavili šele pred kakšnim tednom. Na vprašanje, odkod ideja o tovrstnem načinu prodaje, Jožica odgovarja: “Takšen način ponujanja domačih pridelkov in izdelkov se nam je zdel vedno zanimiv. Prebrali pa smo tudi vaš članek Merčnikovi domače dobrote prodajajo na zaupanje, kar nas je še dodatno vzpodbudilo, da se lotimo tega.”

Objavil/a Franci Ornik dne Nedelja, 21. februar 2021