Pretekli konec so v Kungoti praznovali občinski praznik. V petek so v telovadnici v Zgornji Kungoti pripravili slavnostno akademijo, ki je bila letos posebna, saj občina praznuje 30-letnico obstoja. Kot je v navadi, so najzaslužnejše nagradili, tokrat s štirimi županjinimi priznanji in zlatim grbom občine

Županja Tamara Šnofl pravi, da je Kungota ob svojem 30. rojstnem dnevu v dobri kondiciji. "Finančno smo stabilni, delamo raznovrstne projekte za vse generacije. Res, da ni mogoče nekaterih zaostankov iz preteklosti rešiti v nekaj letih, pa vendar si prizadevamo, da rešujemo raznoliko problematiko po vseh koncih občine."

Občina je v dobri kondiciji 

Na vprašanje, na katere večje projekte od leta 2018, ko je prevzela vodenje občine, je najbolj ponosna, je Tamara Šnofl odgovorila: "Čeprav se bo po skoraj dveh letih odprtega gradbišča na regionalni cesti Maribor - Dolnja Počehova - Zg. Kungota v dolžini nekaj manj kot šest kilometrov slišalo ironično, sem gotovo najbolj ponosna na to, da nam je po skoraj 20 letih končno uspelo pripeljati do realizacije tako velik in obsežen projekt."

Za tako majhno občino smo v teh šestih letih naredili res ogromno.

"Ponosna sem tudi na novo kolesarsko povezavo ob regionalni cesti, na nov sodoben medgeneracijski športni center v Spodnji Kungoti, pa na novi trg v centru Zgornje Kungote skupaj s sodobnim športnim parkom pri osnovni šoli, na sanacijo ceste in trga v Svečini, na številne nove mostove vključno z dvema največjima, Fifolt in Gradiška 2, pa na sanacijo plazu na Ciringi. In nenazadnje na številne posodobljene ceste."

Izzivi: protipoplavna varnost, ceste in kanalizacija

Največji izzivi občine v prihodnjih letih bodo protipoplavna varnost, cestna infrastruktura in ureditev kanalizacije. "Glede protipoplavne varnosti, ki je sicer za reko Pesnico v domeni države, se trudimo skupaj z našimi občani in strokovnjaki na področju voda, da poskušamo najti konkretne rešitve, ki bi zagotavljala v prvi vrsti poplavno varnost že obstoječih naselij v nižinah ter hkrati omogočila nadaljevanje razvoja predvsem na območju centra Zgornje Kungote. Tukaj smo ta trenutek zelo omejeni prav zaradi poplavne problematike," pojasni županja. 

Pri kanalizaciji gre za finančno in izvedbeno izjemno zahtevne projekte, ki terjajo veliko časa za ureditev projektne dokumentacije in potrebne služnostne pravice ter za  pridobitev gradbenega dovoljenja in na koncu še potrebnih finančnih sredstev. "Tu žal gre za tek na dolge proge. Zagotovo je to eden večjih izzivov, vendar se trudimo, da kandidiramo za nepovratna sofinancerska sredstva na rešljivih zadevah (finančno in glede pridobljenih gradbenih dovoljenj) in s tem pridobimo saj del nepovratnih sredstev. Kot je na primer aktualni načrt za okrevanje in odpornost.  Dobre rešitve in projekti vedno terjajo svoj čas. Vendar se resnično trudimo, da zajamemo, seveda v skladu s finančnimi zmožnostmi in kadrovskimi resursi, čim širši krog projektov, ki bodo služili našim občanom," zaključi Tamara Šnofl. 

Kunigundin 13 kilometrov dolg pohod 

V soboto se je praznovanje preselilo v Svečino. V navadi namreč je, da občinski praznik vsako leto praznujejo v drugi vaški skupnosti. Med obiskovalci so bili tudi takšni, ki so v Svečino prišli peš, in sicer v okviru tradicionalnega Kunigundinega pohoda, katerega start je bil v Zgornji Kungoti. Pohoda se je udeležilo nekaj več kot 30 pohodnikov, svojo udeležbo jih je sicer najavilo še enkrat toliko, vendar sta vročina in sopara opravila svoje. Prehodili so več kot 13 kilometrov, vmes pa imeli pogoste postaje z osvežilnimi pijačami. 

Brez povezovalnega načina komuniciranja županje Tamare Šnofl v občini marsičesa ne bi bilo. Zelo smo jih hvaležni, da nas je začela povezovati. Društva med seboj sodelujemo, tudi ljudje se bolj povezujejo kot kadarkoli prej, dodaja Pika Radmilovič. 

Kot pravi Pika Radmilovič, organizatorka in pobudnica svečinskega Vinotoura, ki povezuje slovensko in avstrijsko vinsko cesto, si je Turistično društvo Zgornja Kungota zaželelo, da bi imelo v okviru Vinotoura svojo pot, ki bi povezovala ponudnike v Zgornji Kungoti. "Njihova cerkev je poimenovana po sv. Kuningundi, enako velja za Spodnjo Kungoto. Zato so se odločili, da to pot poimenujejo po tej svetnici."

[[image_7_article_67048]]

[[image_8_article_67048]]

Razstava unikatnega pohištva iz porcelana bo do nadaljnjega stalna 

Eden izmed vrhuncev praznovanja je bila otvoritev razstave Porcelain Catbriyur na gradu Svečina. Likovna umetnika Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman sta na ogled postavila unikatno pohištvo, sestavljeno iz tisoč 500 kosov porcelana. Omenjena razstava je bila pred tem na ogled v galeriji v Parizu in na Gradu Goričko. Razstavili pa so tudi servis iz porcelana, ki sta ga avtorja kot protokolarno darilo izdelala ob obisku britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji. Ker je pohištvo iz porcelena precej občutljivo za premike, bo omenjena razstava na svečinskem gradu do nadaljnjega stalna. 

[[image_4_article_67048]]

[[image_5_article_67048]]

Pestra glasbna ponudba na trgu 

Dogajanje se je nato preselilo na osrednji trg v Svečino, kjer so bile na voljo stojnice z lokalno ponudbo. Članice Društva kmečkih žena občine Kungota so ponujale pecivo, naslednji dve hrano, svojo stojnico je imela svečinska vinska kraljica Eva Valdhuber, prav tako vinska klet Na bregi. Za najmlajše so bile na voljo kokice in baloni. Zbrana množica je nato uživala ob pestrem glasbenem programu. Predstavili so se Abba Mia Show, The Kronik's in Karneval band.

[[image_1_article_67048]]

[[image_2_article_67048]]

[[image_3_article_67048]]

[[image_6_article_67048]]

Naslednje leto bodo občinski praznik praznovali v Zgornji Kungoti.