Študentski svet Univerze v Mariboru že 15. leto zapored organizira krvodajalsko akcijo pod sloganom Poženi srce, daruj kri. Danes lahko študenti darujejo kri med 9. in 12. uro na tehniških fakultetah. Nadaljevanje akcije v prihodnjih dneh pa je zaradi novega koronavirusa še pod vprašajem. Akcija naj bi se po prvotnih načrtih nadaljevala v torek na centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in naslednji ponedeljek na pedagoški fakulteti, fakulteti za naravoslovje in matematiko ter filozofski fakulteti.

A so zaradi ukrepov v UKC Maribor ob pojavu novega koronavirusa zdaj odpovedali torkov del akcije, ponedeljkova akcija na ostalih fakultetah pa je odvisna od razvoja položaja v zvezi z virusom in današnjega odziva krvodajalcev, je za STA danes pojasnil predstavnik Študentskega sveta Univerze v Mariboru Domen Robič.

S krvodajalskimi akcijami, na katere so vabljeni tako študenti kot zaposleni na univerzi, želijo v mladih in ostalih sodelujočih spodbuditi nesebičnost in jih motivirati za medsebojno pomoč. Akcije pripravljajo skupaj z območnim združenjem Rdečega križa Maribor, centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in sodelavci projekta Epruvetka, ki poteka v okviru Društva študentov medicine Maribor.

V Sloveniji je po doslej znanih podatkih 16 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je zaradi širjenja novega koronavirusa za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, kjer se bodo seznanili s trenutnimi razmerami.

Krvodajalske akcije Univerze v Mariboru, ki so bile sicer predvidene:

  • ponedeljek, 9. marca 2020, med 9. in 12. uro na Tehniških fakultetah,
  • torek, 10. marca 2020, med 8. in 12. uro na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor,
  • ponedeljek, 16. marca 2020, med 9. in 12. uro na Pedagoški fakulteti, Fakulteti za naravoslovje in matematiko in Filozofski fakulteti,
  • torek, 17. marca 2020, med 8. in 12. uro na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.