Skozi leta pa je prav šunka bila tista, ki je postala alternativa jagnjetini, saj so kmetje lahko meso pozimi konzervirali tako, da so ga strdili in je bilo do prihoda pomladi meso že pripravljeno na uživanje. Zato je tudi v času velikonočnih praznikov šunke kar v izobilju. Ponekod pa je šunka nadomestila jagnjetino tudi zato, ker je bila cenovno ugodnejša. Poleg tega pa je šunka primerna za k vsakemu obroku in se odlično poda k najrazličnejšim jedem, kar je seveda redkost med živili.

Tudi pri Kodili se zavedajo, da na velikonočni mizi med vsemi dobrotami nikakor ne sme manjkati dobra domača šunka. Z mesninami se namreč pri njih ukvarja že tretja generacija. Ponujajo vam velik izbor najboljših mesnin, temelje za visoke standarde kakovostnih mesnih izdelkov pa je pred četrt stoletja postavil Janez Kodila in tako poskrbel za razvoj blagovne znamke in prepoznavnosti. Tako pri podjetju Kodila že skozi tri generacije skrbijo za slogan »Ko veš, kaj ješ«, ki temelji na kvalitetnih surovinah in tradicionalnih postopkih, hkrati pa jim je tudi vodilo pri pridelavi domače šunke in pomeni, da kakovostnemu mesu izbranih rejcev pri predelavi dodajajo le sol in začimbe kot so poper, česen, lovorov list in brinove jagode. Pri tem pa si vzamejo čas. Šunkarna Kodila je sicer družinsko podjetje, ki se nahaja v Markišavcih pri Murski Soboti.

Tako pri podjetju Kodila že skozi tri generacije skrbijo za slogan »Ko veš, kaj ješ«, ki temelji na kvalitetnih surovinah in tradicionalnih postopkih, hkrati pa jim je tudi vodilo pri pridelavi domače šunke in pomeni, da kakovostnemu mesu izbranih rejcev pri predelavi dodajajo le sol in začimbe kot so poper, česen, lovorov list in brinove jagode. Pri tem pa si vzamejo čas. Šunkarna Kodila je sicer družinsko podjetje, ki se nahaja v Markišavcih pri Murski Soboti.

Izberite tradicionalno Prekmursko šunko

Še posebej so ponosni na svojo Prekmursko šunko, ki je zaščitena z geografsko označbo in temelji na kvalitetnih surovinah in tradicionalnih postopkih. Tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije so leta 2019 utrdili, da je sušena Prekmurska šunka Kodila popolnoma brez aditivov in ji dodeli oceno ‘zelo dobro’. Ta pa vsebuje samo meso, sol in začimbe. Držijo se tehnologije, ki so jo uporabljali njihovi dedki in babice, to pa zahteva veliko ročnega dela in tradicionalnega znanja, ki je bilo predelano iz generacije v generacijo. Sveža svinjska stegna se namreč natrejo s soljo in začimbami. Razsoljevanje pa traja 4 tedne, šunke je pa pri tem potrebno ročno vsak teden preložiti, tiste ki so spodaj morajo na vrh in obratno. Zatem sledi dimljenje na odprtem kurišču z bukovimi drvmi in žagovino.

Zgodba o Prekmurski šunki pa pravi, da so tradicionalno v Prekmurju, pozimi v času kolin, prašičje stegno izkoščičili in oblikovali tri večje kose iz katerih so izdelali tri različne šunke, mesnato kost pa so uporabili pri kuhanju »bujte repe«. Meso stegna so za veliko noč prinesli s podstrešja in ga skuhali ter kot kuhano šunko ponudili za velikonočni zajtrk. V tem času se je pojedlo meso iz tunke in šele potem je prišla na vrsto suha šunka, ki jo poznamo kot Prekmursko šunko.

Ker pa se bliža velika noč vas v Kodili vabijo, da izberete prav njihovo tradicionalno Prekmursko šunko, ki je iz 100% mesa, suho soljena in naravno prekajena z bukovimi drvmi ter brez glutena in laktoze. Lahko jo kuhate ali pa spečete v testu. Na voljo je v njihovih trgovinah ter v supermarketih Spar Slovenija, Mercator in Tuš. Prav tako pa si lahko svojo velikonočno šunko zagotovite na njihovi spletni trgovini.

Ker pa se bliža Velika noč vas v Kodili vabijo, da izberete prav njihovo šunko, ki je iz 100% mesa, suho soljena in naravno prekajena z bukovimi drvmi ter brez glutena in laktoze. Lahko jo kuhate ali pa spečete v testu

Za več informacij o Kodili in tudi o aktualni velikonočni ponudbi pa obiščite njihovo spletno stran na povezavi https://www.kodila.si/