Ob prihajajoči Veliki noči smo se obrnili tudi na mesnico KZ Rače, kjer mesna predelava temelji na tradiciji, kakovosti in slovenskem poreklu. Zanimalo nas je kako se spopadajo s trenutnimi omejitvami in kakšen vpliv imajo te na prodajo velikonočne šunke, brez katere si skoraj da ne moremo predstavljati zajtrka ob največjem krščanskem prazniku.

Solidarnost in disciplina na prvem mestu

“Ob zagotavljanju varnosti med nami se naši obrazi skrivajo za zaščitnimi maskami, delo pa opravljamo ločeno drug od drugega. In kljub upoštevanju vseh navodil smo vsi zaposleni ostali motivirani, solidarni in disciplinirani. Po izvajanju deset dnevnih ukrepov, ki smo jih začeli izvajati že tri dni pred odlokom vlade, se pripravljamo na praznike.”

“Zdaj že vemo, da bo letos drugače. Vendar je praznik Velike noči močno usidran med nami. Zaradi tega smo se pripravili tako, kot bi to potekalo v čisto« normalnih časih »”

“Pri nas stranke vstopajo v mesnico posamično. Pred mesnico je vrsta, kjer ljudje čakajo najmanj dva metra vsak sebi narazen. Stranke so disciplinirane, ukrepe upoštevajo in v prvih desetih dneh večjih težav ni bilo. Pri vstopu in izstopu si razkužujejo roke. Možno je brezstično plačevanje. Okna v mesnici so odprta. Pri delavcih dnevno preverjamo počutje. Delavci so se strinjali in nam posredovali poročilo o vseh svojih poteh meseca februarja in v začetku marca.”

“Ob zavedanju, da so bile tradicionalne, stare recepture ne samo okusne, pač pa tudi zdravju bolj prijazne, smo s pripravo velikonočne šunke pričeli že v sredini meseca januarja. Imeli smo srečo, da je slovenskih prašičev letošnjo pomlad dovolj.”

Velikonočna šunka na Štajerskem

Kakšna naj bo velikonočna šunka je stvar različnih interpretacij. Na Štajerskem je najbolj poznana klasično razsoljena, z dodatkom popra, kumine in lovorovega lista. Meso najprej otremo z začimbami, nato pa ga pustimo, da več tednov potopljeno v razsolnico preidejo začimbe v notranjost mesa. Nato se meso obeša in prekajuje, po tradiciji v klasičnih dimnicah v katerih se zakuri z bukovimi drvmi.

Doma šunko kuhamo ali pečemo, da tudi hiša zadiši po praznikih. Nekako velja pravilo, da jo kuhamo glede na to koliko je težka -1 kg je 1 ura rahlega vretja. Receptov in načinov je veliko, je stvar okusa za kaj se odločimo.  Ohlajeno po tradicijo odnesemo skupaj z drugimi velikonočnimi dobrotami še na blagoslov in vse je pripravljeno za velikonočno pojedino. Zdaj je že jasno, da bo tudi blagoslov jedi potekal nekako na daljavo . Ampak sporočilo velike noči pa vendarle nosi v sebi žarek upanja – vstajenje novih boljših časov – zmagoslavje svobode, milosti in ljubezni.