Na naše uredništvo so se obrnili jezni in razočarani kmetje iz Benedikta v osrednjih Slovenskih goricah, ki točijo cenejše gorivo oziroma tako imenovano kmetijsko nafto. Z uveljavitvijo novele zakona o trošarinah 1. januarja 2023 se je namreč pravica do vračila trošarine za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo v obliki zahtevka za vračilo trošarine nadomestila s pravico do nakupa posebej označenega dizelskega goriva ob neposredni oprostitvi plačila dela trošarine. Kmetje so tako že pri nakupu deležni nižje cene.

Gorivo z oznako KOEL GK, gre pravzaprav za ekstra lahko kurilno olje, so benediški in okoliški kmetje doslej v svoje stroje točili na tamkajšnji bencinski črpalki OMV. Potem ko je Shell Adria postal novi lastnik nekaterih bencinskih servisov OMV in MOL, se je to spremenilo. "Kmetje smo začudeni nad novim lastnikom, ki ni zainteresiran, da bi še naprej prodajal kurilno olje oziroma kmetijsko nafto, in to kljub temu, da so na črpalki ostali vsi rezervoarji in ostala oprema od prejšnjega lastnika."

Nadaljujejo, da takšna odločitev Shella za kmete predstavlja veliko stisko s časom, denarjem in energijo, ki jo potrebujejo za svoje delo. "Kmetija v Benediktu (30 ha) enem letu povprečno porabi od 5000 do 7000 litrov KOEL GK. To je znesek, ki si ga kmet ne more privoščiti, prav tako ne more imeti doma tolikšne zaloge goriva. V kolikor bomo primorani s svojimi rezervarji po KOEL v sosednjo občino Lenart, bomo tam natočili gorivo tudi v svoje avtomobile in bencinskega servisa v Benediktu praktično sploh ne potrebujemo."

[[image_2_article_64236]]

"Hkrati bo potrebno za prevoz z rezervarji opraviti tečaj za prevoz nevarnih snovi (ADR)," razlagajo obupani kmetje, ki si želijo gorivo v svoje traktorje še naprej točiti v domačem kraju. 

Gorivo, ki je obarvano, lahko kupujejo nosilci kmetijskih gospodarstev ali člani agrarne skupnosti, ki imajo v uporabi kmetijska in gozdna zemljišča in njihova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijsko zemljišče in gozd oz. 150 litrov za gozd, poleg njih pa tudi čebelarji z najmanj 41 čebeljimi panji. Da so upravičeni do nakupa goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo ter vozil za prevoz čebeljih panjev po nižji ceni, kmetje pri trgovcu dokazujejo s posebno identifikacijsko oznako, ki jo prejemejo od Finančne uprave RS.

Dodajajo, da so v stiski, v kateri so se znašli, pripravljeni novega lastnika prepričati z vsemi argumenti, če bo potrebno tudi z zaporo ceste pred bencinskim servisom Shell.  

Kaj pravijo na Shellu?

Za pojasnila smo se obrnili na podjetje Shell Adrio d.o.o., odkoder so nam na naša vprašanja odgovorili naslednje: 

Zakaj na bencinskih servisih, ki jih je Shell Adria odkupila od madžarske energetske skupine Mol, ne ponujate tako imenovane kmetijske nafte oziroma lahkega kurilnega olja?

Shell svetu že več kot stoletje zagotavlja goriva najvišje kakovosti, a med njimi ni kurilnega olja. Želimo poudariti, da Shell nikjer po svetu svojim strankam ne ponuja kurilnega olja na bencinskih servisih, in Slovenija, razumljivo, ni nobena izjema. Razmere v Benediktu poznamo in spremljamo, bili smo že tudi na sestanku s tamkajšnim županom.

Ali dopuščate možnost, da bo kurilno olje kdaj postalo del vaše ponudbe?

Stisko kmetov razumemo in bomo zato storili vse, kar je v naši moči ter proučili možnost, ali bi vendarle v prihodnosti na kakršen koli način kurilno olje lahko ponudili na nekaterih naših Shell bencinskih servisih.

V kolikšni meri so vaši bencinski servisi prisotni na podeželju, torej v ruralnem okolju, kjer so potrebe po tovrstnem gorivu?

Po Sloveniji smo od oktobra 2023 do danes odprli že več kot 30 Shell bencinskih servisov, preostale bomo do sredine aprila. Ocenjujemo, da je takih, kjer bi bile potrebe po tovrstnem gorivu, pet: poleg Benedikta, še v Miklavžu, Zgornji Polskavi, Stojncih in Gederovcih.

Kmetje pravijo, da bodo v primeru, da ne zagotovite tega goriva, po kmetijsko nafto odhajali v bližnji Lenart, in to z velikimi cisternami. Posledično boste s tem izgubljali stranke v Benediktu. Kakšen je vaš komentar?

Še enkrat želimo poudariti, da kmete razumemo, zato tudi skupaj z občino iščemo najboljšo rešitev. A treba je razumeti tudi nas: če med svojimi produkti nečesa nimaš, to težko prodaš. Zato preučujemo še druge možnosti in iščemo takšno rešitev, ki bi bila sprejemljiva tako za kmete kot za nas.

Kako komentirate napoved blokade bencinskega servisa s strani kmetovalcev?

Glede na vse navedeno menimo, da protesti niso rešitev, zlasti v času, ko potekajo pogovori o možni rešitvi. 

[[image_1_article_64236]]

Občina Benedikt: Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da naši kmetovalci to storitev dobijo nazaj

Predstavniki Shella so se pretekli teden na sestanku v Benediktu srečali s tamkajšnjim županom mag. Milanom Repičem. Ta je povedal, da se je Občina Benedikt aktivno vključila v iskanje rešitve ponovne dobave kmetijske nafte na bencinskem servisu v Benediktu, saj ukinitev točenja tega goriva pomeni velik korak nazaj in zmanjšanje že vpeljanih storitev našim občankam in občanov. "To je za občino nesprejemljivo in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da naši kmetovalci to storitev dobijo nazaj."

"Rešitve je realno za pričakovati v drugi polovici aprila."

Kot še pravi župan Repič, je bil sestanek z direktorjem Shell Adrie po njegovi oceni dober in upa, da tudi iskren. "Direktor je povedal, da sicer Shell v svoji verigi nima ponudbe kurilnega olja, vendar pa razume nastalo situacijo v naši občini in še nekaterih drugih, zato so že pričeli s postopki znotraj podjetja, da bi našli način in rešitev, kako na teh servisih ponovno pričeti s točenjem kmetijske nafte."