Zaradi dolgih postopkov naj bi upravičenci občinski vavčer prejeli šele pred koncem pomladi, upravičencev je po ocenah občine in Rdečega križa v Mariboru okoli 10 odstotkov oziroma 12 tisoč.

Zimo so zaznamovale podražitve na področju energetike. Energetika Maribor je po novembrski in decembrski podražitvi ceno spet znižala, draginja pa se pri številnih drugih ponudnikih nadaljuje. Mariborski svetniki so decembra podprli dva predloga: županovega, 15 evrov na osebo za plačilo ogrevanja socialno šibkim, in predlog Stojana Auerja, ki znaša 50 evrov splošne pomoči vsakemu gospodinjstvu. Končne rešitve še ni, z občine sporočajo le, da bosta koncept in vloga pripravljena do konca januarja, navaja Radio Maribor.

Občinski vavčer pripravljen predvidoma do konca januarja

Humanitarna komisija naj bi se sestala prihodnji teden, pravi sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek za Radio Maribor, ki je obenem kritičen do občinskega zneska: “Vse naše iniciative so usmerjene k temu, da se pomaga tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč, in to v znesku, ki zadošča lajšanju stiske. Težko je na pamet govoriti, kakšen naj bo navzgor omejen znesek, vsekakor pa mora biti v višini ene povprečne položnice in ne manj. V kolikor pač ne bomo vsi skupaj v Sloveniji našli nekega načina pomagati najšibkejšim, nas čez nekaj mesecev čakajo še večji izzivi, ko bodo vsi ti računi zapadli, ko se bodo začeli postopki izterjav in drugo, kar temu sledi, in to je na vsak način treba ustaviti.”

Zaradi dolgih postopkov naj bi upravičenci občinski vavčer prejeli šele pred koncem pomladi. V Rdečem križu želijo, da bi se položnice plačevale neposredno in da bi se energetska podjetja v tem času odpovedala izvršbam. Upravičencev je po ocenah občine in Rdečega križa v Mariboru okoli 10 odstotkov oziroma 12 tisoč.

Občino in državo Dolinšek poziva tudi, naj se v humanitarnih primerih odpovesta davščinam in drugim posrednim stroškom energetike ter uvedeta večje spodbude za energetske investicije.