UKC Maribor prosijo vse, ki pri sebi opazijo znake bolezni (povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje) naj obvezno po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika, kjer bodo prejeli vsa potrebna nadaljnja navodila in naj ne prihajajo v zdravstvene ustanove.

V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika, prosijo pokličite telefonsko številko 02 /22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na tel. št. 02/333 18 09.

V UKC Maribor so že od pojava novega koronavirusa v sosednjih državah pred dvema tednoma prepovedani obiski na vseh oddelkih. Še vedno je tudi prepovedano parkiranje znotraj bolnišničnega kompleksa. Že prej so zatrjevali, da so na morebiten izbruh novega koronavirusa pripravljeni.

Kako se prenaša koronavirus

Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah. Ostali koronavirusi lahko na površinah preživijo nekaj ur do nekaj dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.