22°C

Kako narediti središče Maribora atraktivnejše in privlačnejše?

15.05.2018 ob 23:05 16.05.2018 ob 07:27
Mestna občina Maribor s partnerskimi mesti EU sodeluje v evropskem projektu RESOLVE, ki ga sofinancira program INTERREG EUROPE.

FOTO: Maribor24.si

V okviru projekta »RESOLVE – Trajnostna mobilnost in prehod v nizkoogljično gospodarstvo na področju prevoza blaga« se izvajajo aktivnosti za zmanjšanje ogljikovih izpustov in drugih onesnaževal, ki izhajajo iz prevoza blaga. Projekt je osredotočen na izzive v evropskih mestih kot so upadanje trgovine na drobno in potrebo po uresničevanju ciljev trajnostne mobilnosti v mestih. V prvem letu in pol trajanja projekta so partnerji projekta pridobivali nova znanja na področju ukrepov za zmanjšanje ogljikovih izpustov, ki izhajajo iz prevoza blaga.

Povečanje atraktivnosti in privlačnosti središče mesta

V letu 2018 se v okviru projekta RESOLVE prične načrtovanje akcijskega načrta kot del prometne strategije na področju prevoza blaga. V dneh od 14. do 15. maja 2018 smo v Mestni občini Maribor gostili strokovnjaka za urejanje in menedžment starih mestnih jeder ter trajnostno mobilnost – partnerja mednarodnega projekta RESOLVE Univerze Erasmus, Rotterdam dr. Erika Brauna in dr. Giuliana Mingarda.

Za mestno upravo in širšo javnost v mestnem središču so se v okviru projekta RESOLVE  izvedle predstavitve in delavnice o dobrih praksah evropskih mest o povečanju atraktivnosti in privlačnosti mesta, ukrepih za doseganje trajnostne mobilnosti, investiranju v mestno središče in kvaliteto javnega prostora za večjo prepoznavnost in obiskanost mestnih središč.

Mariborčani v mesto prihajajo s kolesom, peš ali z javnim prevozom

V prvem delu predstavitve je Giuliano Mingardo predstavil rezultate ankete, ki je bila izvedena v Mariboru v letu 2017 med obiskovalci mestnega jedra. Ugotovljeno je bilo, da večina anketirancev živi blizu mestnega središča ali pa ima delovno mesto ali šolo v mestnem središču. Največ jih je prišlo v mesto s kolesom, peš ali z javnim prevozom, le 25 % jih je prišlo z avtom. Razlog za obisk mestnega središča je bil razen dela ali šole še dobro vzdušje.

Mesta bi morala investirati v urejanje in vzpostavljanje atraktivnega javnega prostora v mestnem jedru

Strokovnjak za raziskave in trženje mestnih središč Erik Braun je navezal pomen zaznave mestnega središča kot doživetje, ki ga ljudje želimo izkusiti. Pritegnejo nas stara historična mesta, ki lahko ponudijo bogato zgodovino, urejene javne površine, čisto okolje, kulturo ter nakupovanje. Ljudje se za obisk mestnega jedra odločajo zaradi doživetij kot je kulinarika, nakupovanje, dobro vzdušje, obisk kulturnega dogodka. Zato bi mesta morala investirati v urejanje in vzpostavljanje atraktivnega javnega prostora v mestnem jedru kot je tlakovanje, oznake, ki vodijo ljudi skozi mestno središče, klopi, ter ostala urbana oprema, ki doprinese k dobremu počutju v mestnem jedru.

Mesta se srečujejo z dilemo kako konkurirati nakupovalnim centrom, ki pa le posnemajo stara mestna središča. Ljudje na urejenih parkirnih mestih parkirajo svoja vozila, nato pa se sprehodijo med trgovinami v nakupovalnih središčih. Zato svetuje mestom, da uredijo mestna središča v območja z omejenim prometom ali vzpostavitev peš con, hkrati pa naj zagotovijo parkirišča zunaj mestnega središča in ureditev pešpoti, kolesarskih poti ali povezave z javnim prevozom do mestnega središča.

Maribor sledi strategiji projekta s svojimi projekti prenove starega mestnega jedra

Cilj projekta RESOLVE je zmanjšanje ogljikovih izpustov, ki jih ustvarjamo na področju prevoza blaga v mestnih središčih in hkrati podpora za gospodarsko rast na področju trgovine na drobno. Projekt traja od leta 2016-2021 in vključuje 9 partnerjev iz 8 EU držav. Vrednost celotnega projekta je 2.038.762 EUR, mariborski del projekta znaša 163.400 EUR, od tega prispeva program INTERREG EUROPE 85% sredstev. K projektu spadajo aktualni projekti trajnostne mobilnosti in prenove starega mestnega jedra v MO Maribor, ki sledijo prometni strategiji in trajnostni urbani strategiji, kot so prenova Vojašniškega trga, celovita ureditev nabrežja reke Drave, kjer bi Mariborčani dobili prostor za številne aktivnosti in sprehajalno pot ter obnova promenade v Mestnem parku. 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Policisti preklicali iskanje za 21-letnico iz okolice Maribora

Policisti so preklicali iskanje kam Klementina Dorner iz območja Šentilja.

DARS išče večje število novih sodelavcev, tudi za nedoločen čas

Med drugim iščejo avtomehanike, voznike, operaterje, administratorje in pravnike.

PRETRESLJIVA VEST: Umrl je velik dobrodelnež, navijač in svetel vzornik mladi generaciji

Danes popoldne je Maribor in celotno državo pretresla žalostna vest, umrl je Rok Černic, največj...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

FOTO: Cona 30 in sprememba cestnega režima v Novi vasi

Vozišči z dvema prometnima pasovoma bosta zoožani na po en prometni pas v vsako smer.

Spremembe na mariborskem letališču, Bobek ostal brez direktorskega stolčka

Družba Aerodrom Maribor, ki kot dolgoročni najemnik v lasti azijskega kapitala upravlja z maribors...

Na fakultetah se začenja drugi prijavni rok

V drugem prijavnem roku se na še prosta vpisna mesta lahko prijavijo tisti, ki se niso prijavili v ...