14°C

Kako narediti središče Maribora atraktivnejše in privlačnejše?

15.05.2018 ob 23:05 16.05.2018 ob 07:27
Mestna občina Maribor s partnerskimi mesti EU sodeluje v evropskem projektu RESOLVE, ki ga sofinancira program INTERREG EUROPE.

FOTO: Maribor24.si

V okviru projekta »RESOLVE – Trajnostna mobilnost in prehod v nizkoogljično gospodarstvo na področju prevoza blaga« se izvajajo aktivnosti za zmanjšanje ogljikovih izpustov in drugih onesnaževal, ki izhajajo iz prevoza blaga. Projekt je osredotočen na izzive v evropskih mestih kot so upadanje trgovine na drobno in potrebo po uresničevanju ciljev trajnostne mobilnosti v mestih. V prvem letu in pol trajanja projekta so partnerji projekta pridobivali nova znanja na področju ukrepov za zmanjšanje ogljikovih izpustov, ki izhajajo iz prevoza blaga.

Povečanje atraktivnosti in privlačnosti središče mesta

V letu 2018 se v okviru projekta RESOLVE prične načrtovanje akcijskega načrta kot del prometne strategije na področju prevoza blaga. V dneh od 14. do 15. maja 2018 smo v Mestni občini Maribor gostili strokovnjaka za urejanje in menedžment starih mestnih jeder ter trajnostno mobilnost – partnerja mednarodnega projekta RESOLVE Univerze Erasmus, Rotterdam dr. Erika Brauna in dr. Giuliana Mingarda.

Za mestno upravo in širšo javnost v mestnem središču so se v okviru projekta RESOLVE  izvedle predstavitve in delavnice o dobrih praksah evropskih mest o povečanju atraktivnosti in privlačnosti mesta, ukrepih za doseganje trajnostne mobilnosti, investiranju v mestno središče in kvaliteto javnega prostora za večjo prepoznavnost in obiskanost mestnih središč.

Mariborčani v mesto prihajajo s kolesom, peš ali z javnim prevozom

V prvem delu predstavitve je Giuliano Mingardo predstavil rezultate ankete, ki je bila izvedena v Mariboru v letu 2017 med obiskovalci mestnega jedra. Ugotovljeno je bilo, da večina anketirancev živi blizu mestnega središča ali pa ima delovno mesto ali šolo v mestnem središču. Največ jih je prišlo v mesto s kolesom, peš ali z javnim prevozom, le 25 % jih je prišlo z avtom. Razlog za obisk mestnega središča je bil razen dela ali šole še dobro vzdušje.

Mesta bi morala investirati v urejanje in vzpostavljanje atraktivnega javnega prostora v mestnem jedru

Strokovnjak za raziskave in trženje mestnih središč Erik Braun je navezal pomen zaznave mestnega središča kot doživetje, ki ga ljudje želimo izkusiti. Pritegnejo nas stara historična mesta, ki lahko ponudijo bogato zgodovino, urejene javne površine, čisto okolje, kulturo ter nakupovanje. Ljudje se za obisk mestnega jedra odločajo zaradi doživetij kot je kulinarika, nakupovanje, dobro vzdušje, obisk kulturnega dogodka. Zato bi mesta morala investirati v urejanje in vzpostavljanje atraktivnega javnega prostora v mestnem jedru kot je tlakovanje, oznake, ki vodijo ljudi skozi mestno središče, klopi, ter ostala urbana oprema, ki doprinese k dobremu počutju v mestnem jedru.

Mesta se srečujejo z dilemo kako konkurirati nakupovalnim centrom, ki pa le posnemajo stara mestna središča. Ljudje na urejenih parkirnih mestih parkirajo svoja vozila, nato pa se sprehodijo med trgovinami v nakupovalnih središčih. Zato svetuje mestom, da uredijo mestna središča v območja z omejenim prometom ali vzpostavitev peš con, hkrati pa naj zagotovijo parkirišča zunaj mestnega središča in ureditev pešpoti, kolesarskih poti ali povezave z javnim prevozom do mestnega središča.

Maribor sledi strategiji projekta s svojimi projekti prenove starega mestnega jedra

Cilj projekta RESOLVE je zmanjšanje ogljikovih izpustov, ki jih ustvarjamo na področju prevoza blaga v mestnih središčih in hkrati podpora za gospodarsko rast na področju trgovine na drobno. Projekt traja od leta 2016-2021 in vključuje 9 partnerjev iz 8 EU držav. Vrednost celotnega projekta je 2.038.762 EUR, mariborski del projekta znaša 163.400 EUR, od tega prispeva program INTERREG EUROPE 85% sredstev. K projektu spadajo aktualni projekti trajnostne mobilnosti in prenove starega mestnega jedra v MO Maribor, ki sledijo prometni strategiji in trajnostni urbani strategiji, kot so prenova Vojašniškega trga, celovita ureditev nabrežja reke Drave, kjer bi Mariborčani dobili prostor za številne aktivnosti in sprehajalno pot ter obnova promenade v Mestnem parku. 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

FOTO: Mariborčanka pri mesarju kupila meso, sledil je šok

Kupovalka je kupila svinjsko stegno, ko ga je doma razrezala je v njem naletela na sivo-zeleno vsebi...

VIDEO: Vozili preprečili nadaljevanje poti reševalnemu vozilu na nujni vožnji

Na spletnih omrežjih je zaokrožil videoposnetek rešilnega vozila na nujni vožnji.

FOTO: Ambiciozno podjetje odprlo pisarne v Mariboru, plače tudi do 6 tisočakov

Moderno opremljeni službeni prostori se nahajajo na Cesti XIV. divizije 20a na Pobrežju, kjer so z...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Zadnje novice

FOTO: Center v Mariboru, kjer tudi težje zaposljivi najdejo pomoč in službo

Zaposlitveni center Avantus je center, kjer so zaposleni invalidi in center kjer poteka projekt soci...

Stavka v zdravstvu se bo nadaljevala

V sindikatu menijo, da je vlada doslej namerno zavlačevala s sprejemom pogajalskih izhodišč, da b...

Izzivalci v županski tekmi: Aleksander Kamenik

Županskim kandidatom smo pripravili vprašanja pred lokalnimi volitvami.