Zbolet za kakršnimi koli dihalnimi obolenji je v teh časih precej neugodno. Kar naenkrat si deležen obsojajočih pogledov. Ljudje mrzlično kupujejo razkužila, maske in zaloge hrane, ukrepi se vsakodnevno spreminjajo. Naj povem, da mi je uspelo zboleti prav v tem najslabšem možnem času. 

Nisem bila med paničarji, ki bi si delali zaloge ali sumničavo pogledovali vsakega z robcem v roki. Sem pa seveda, kot verjetno trenutno počne cela Slovenija, spremljala podatke in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Koronavirus je zagotovo stvar, ki jo je treba vzeti resno in v tem trenutku sem izjemno hvaležna za javni zdravstveni sistem, ki zaenkrat po mojem mnenju deluje dobro. Poglejmo samo, kaj se dogaja v Ameriki, ko se pravkar sprašujejo, če bodo testi brezplačni ali plačljivi. Število obolelih je tako veliko bolj vprašljivo, kar močno vpliva tudi na zajezitev virusa. 

Koronavirus je zagotovo stvar, ki jo je treba vzeti resno in v tem trenutku sem izjemno hvaležna za javni zdravstveni sistem, ki zaenkrat po mojem mnenju deluje dobro. Poglejmo samo, kaj se dogaja v Ameriki, ko se pravkar sprašujejo, če bodo testi brezplačni ali plačljivi. Število obolelih je tako veliko bolj vprašljivo, kar močno vpliva tudi na zajezitev virusa. 

Izvedela sem, da obstaja minimalna možnost, da sem bila v stiku z osebo, ki je imela stik z nekom, ki ima sum na okužbo. Nič kaj drastično tveganega torej, ampak ker sem malo po tistem zbolela, možnosti nisem popolnoma izključila. Mogoče bi bilo tudi to, da sem se okužila kje drugje, saj sicer delam z ljudmi. Po dveh dneh počitka doma sem tako poklicala svojo osebno zdravnico in ji povedala, da sem bolna. Opisala sem ji simptome in mirno mi je razložila, da je verjetno samo prehlad, ampak da bi bilo vseeno bolje, da se grem testirat. Vsaj toliko, da lahko to možnost zagotovo izključimo. Natančno mi je razložila, katerih ukrepov se moram držati, dokler ne dobim rezultatov. Vse o samoizolaciji, zračenju prostorov in razkuževanju kljuk torej. 

Ker doma nisem imela maske, so mi jo ob prihodu nemudoma izročili

Osebno zdravnico sem klicala okrog 10. ure dopoldne, pogovarjali pa sva se deset minut. Povedala mi je, da ne bom rabila čakati na odvzem brisa, saj paciente naročajo na 15 minut in mi opisala, kje se nahaja vstopna točka ter omenila, da me bodo še danes poklicali in mi povedali, kdaj lahko pridem. Pet minut po pogovoru je telefon že zazvonil. Klicali so me z vstopne točke. Vprašali so me, kdaj bi lahko prišla na testiranje in ker sem rekla, da živim v bližini, so me naročili čez pol ure. Ob 10: 40 sem tako z avtom odpeljala do vstopne točke. Ker doma nisem imela maske, so mi jo ob prihodu nemudoma izročili, potem pa sem za zdravnico odšla na odvzem brisa v za to namenjen kontejner. 

Pet minut po pogovoru je telefon že zazvonil. Klicali so me z vstopne točke. Vprašali so me, kdaj bi lahko prišla na testiranje in ker sem rekla, da živim v bližini, so me naročili čez pol ure. Ob 10: 40 sem tako z avtom odpeljala do vstopne točke.

Ne morem trditi, da je prijetno, ko ti globoko v nos zarijejo dolgo palčko, ampak hudo pa spet ni. Malo te sili na kihanje, sicer pa nič kaj bolečega. Trajalo je nekaj trenutkov, zdravnica pa mi je razložila, da bodo rezultati znani danes do 19. ure in če me ne pokličejo, sem negativna. Če bi me pa skrbelo, pa lahko pokličem tudi sama in se prepričam. Ker me do večera niso klicali, sem vedela, da so rezultati negativni. Danes zjutraj pa me je ponovno klicala osebna zdravnica in potrdila, da zagotovo nisem okužena. 

Pravila so zato, da se jih upošteva in zato, da se ne širi nepotrebne panike

Verjetno je res, da so bile na začetku, ko je virus prišel k nam, storjene kakšne napake. Ampak to zdravniškemu osebju težko zamerimo, saj smo vsi samo ljudje in nekaj časa zagotovo traja, da se vzpostavi ustrezen sistem. Tudi zdaj, ko bodo zaprte šole in vrtci in bo okuženih vedno več, moramo vedeti, da panika ne bo koristila nikomur, se je pa zagotovo treba držati ukrepov, ki jih sprejmejo pristojni. Pravila so zato, da se jih upošteva in zato, da se ne širi nepotrebne panike.