Na zastopnico pacientov pravic Maribor Adelo Postružnik se je v tem mesecu obrnilo precej pacientov, starejših od 65 let ter kroničnih bolnikov, ki so se cepili v pričetku tega meseca na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v cepilnih ambulantah v zdravstvenih domovih in ne pri osebnih zdravnikih, kjer bi imeli cepljenje brezplačno. Za cepljenje so bili primorani odšteti 14 evrov.

»Težava je bila, ker vsi osebni zdravniki niso imeli cepilnega mesta, zato cepljenja niso izvajali. Na ZZZS so nam povedali, da so že prejeli zahtevke za povračilo stroškov cepljenja, vendar še niso prejeli jasnih navodil MZ glede vračil,« nam je pojasnila.

Zahtevke sprejemajo, a jih še ne rešujejo

Z Ministrstva za zdravje pa so, kot nam je pojasnila Postružnikova, po elektronski pošti, 25. novembra sporočili, da  so izvajalcem poslali dopis, da se s plačnikom ZZZS dogovorijo o morebitnem načinu povračila stroškov, za upravičene do brezplačnega cepljenja, v skladu z veljavnimi pravili s tega področja. Paciente, ki so se obračali nanjo je napotila na ZZZS, da podajo vlogo za vračilo stroškov cepljenja. »Kaj več nisem mogla narediti, ker so mi na ZZZS povedali, da zahtevke sprejemajo, vendar jih še ne rešujejo, ker nimajo jasnih navodil. Takšno je bilo stanje v ponedeljek, 25.11.2019. Od takrat nisem imela več vprašanj pacientov na to temo,« pojasni.

Gre za dobro odločitev, cepljenje je v porastu

In kaj poreče na odločitev Ministrstva za zdravje, da se za osebam starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, nosečnicam in osebam z izrazito povečano telesno težo zagotovi brezplačno cepljenje proti gripi? »Zelo dobra odločitev. Zanimanje za cepljenje proti gripi naj bi se bilo povečalo, kar je seveda zelo pozitivno.  Seveda pa bi se morali pred začetkom cepljenja jasno dogovoriti, kako bodo zadeve potekale, da ne bi prišlo do naknadnega spreminjanja pravil in nepotrebnih zapletov, ki pa seveda najbolj prizadenejo najbolj ranljive skupine prebivalstva.«