Na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni bo danes zaprl vrata jubilejni  60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Od sobote do danes se je na sejmišču predstavlja 1750 razstavljavcev iz 31 držav, država partnerica je letos Japonska. Sejem, ki je znova zaživel kot v predkoronskem obdobju, je odprl predsednik države Borut Pahor.

“S sejmom smo več kot zadovoljni”

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec nam je povedal, da so z letošnjo sejemsko prireditvijo več kot zadovoljni. Pravi, da je bila letošnja Agra prva pokoronska in je znova zadihala s polnimi pljuči, in to tako glede števila razstavljavcev kot tudi obiskovalcev. “Posebno pozornost smo letos namenili jubileju, 60-letnici sejma, ki smo ga na različne načine zaznamovali, med drugim tudi z zgodovinsko razstavo, na kateri smo prikazali 60-letno zgodovino Pomurskega sejma in Agre. V tem času smo prejeli številne pohvale, priznanja, med katerimi izpostavljam zahvalo predsednika republike ob 60-letnici uspešnega prirejanja sejmov, ki so pomembni tako za razvoj slovenskega kmetijstva in agroživilstva kot tudi za razvoj podeželja in povezovanja v regiji, ki jih rečemo stičišče štirih držav.”

Partnerica sejma je Slovenijo odkrila kot deželo priložnosti in prihodnosti

Erjavec je še posebej vesel, da je letos po dveh koronskih letih na sejmu znova prava konkurenca, potem ko so se v Gornjo Radgono ponovno vrnili vsi razstavljavci: “To je tisto, kar smo želeli. Da se predstavi celotna konkurenca, in to tako na področju kmetijske tehnike kot tudi živilske in živilskopredelovalne industrije. In da so na sejmu prisotne vse tiste inštitucije, ki pokrivajo kmetijstvo. V skupni zgodbi lahko najdemo na eni strani gospodarstvo in stroko, na drugi strani pa politiko.” Glede partnerice sejma, Japonske, je predsednik uprave Pomurskega sejma dejal, da je pri njih zaznal zadovoljstvo in hkrati začudenje. “Japonci so Slovenijo odkrili kot deželo priložnosti in prihodnosti. Na sejmu so iskali priložnosti za svoje gospodarstvo, hkrati pa ponujali priložnosti slovenskim podjetjem, da se vključijo na trg Japonske. Nenazadnje je Japonska tretja gospodarsko najmočnejša država na svetu, priložnosti so zagotovo na obeh straneh.”

Sejmu dajejo letos močan pečat sicer običajne kmetijsko-živilske teme, ki so v luči aktualnih razmer dražje hrane in energentov postale še bolj zanimive in pomembne. Veliko pozornosti je bilo namenjene ekstremnim vremenskim dogodkom, kot je letošnja suša, ki bo bistveno oklestila pridelke, višjim cenam energentov, zaščitnih sredstev in transporta, ki povečujejo stroške pridelave hrane. Pri vsem tem bo imela pomembno vlogo tudi skupna evropska kmetijska politika, katere petletni načrt z dopolnitvami so predstavili na Agri. Načrt za nekatere predstavlja najboljši možni kompromis, drugi pa so prepričani, da prinaša propad malih kmetov.

V predkoronskem letu 2019 je sejem obiskalo okoli 120.000 obiskovalcev, letos bo ta številka zelo podobna. “Verjetno obiska izpred treh let ne bomo presegli, bomo pa zelo blizu tej številki. Ocenjujem, da je sejem v teh dneh obiskalo nekaj več kot 100.000 ljudi.”

V prihodnje bo Pomurski sejem gradil zlasti na kakovosti

Kakšni izzivi pa so pred Pomurskim sejmom, zlasti Agro, v prihodnje? “Sejem je vedno povezan s stanjem v gospodarstvu in nasploh v družbi. Če bo situacija v gospodarstvu normalna, potem računamo, da bo tudi sejem pridobival na veljavi in mogoče tudi na obsegu. Bomo pa predvsem delali na kakovosti. Mislim, da v tem trenutku ni toliko pomembno, da sejem raste po velikosti in številu razstavljavcev, ampak, da se na sejmu predstavijo res tisti najboljši, ki imajo najboljše tehnologije, največ znanja, in seveda vse tiste vizije, ki jih imajo politika in inštitucije,” je še dodal Erjavec.