Po tem, ko smo v jutranjih urah poročali o dogodku, do katerega je prišlo v enem izmed gostinskih lokalov v Mariboru, se je v naše uredništvo oglasila natakarica Pika, ki jo je zmotil prekrškovni postopek zoper natakarico. Tega so sprožili mariborski policisti, saj je štirim osebam, kljub temu, da so že bili pijani, postregla z alkoholno pijačo.

Natakarji premalo cenjeni

»Poklic natakarice je v Sloveniji premalo cenjen. V gostinstvu sem že 20 let in velikokrat mi ni bilo lahko. Pogosto imaš opravka s pijanimi, kaj hitro se počutiš ogrožen, nemočen. Vem, da natakarici o kateri je bilo v članku govora, ni lahko,« nam pove Pika. V preteklosti je tudi sama imela precej težav z vinjenimi osebami. Pred leti je prišlo celo do tega, da jo je vinjen moški, po tem, ko mu ni želela postreči z alkoholom, napadel: »Skočil je name, davil me je. Ni ogrožal le mene, temveč tudi ostale goste in lokal. Bilo me je strah. Da sem ga pomirila, sem mu postregla s pivom, med tem pa poklicala policijo.«

Policija je posredovala, a kljub temu, da je Pika zadevo prijavila policiji, je sama prejela kazen, ker je postregla vinjeni osebi. »Na to sem se seveda pritožila. Sodnici sem dejala naj gre enkrat z menoj na mojo delovno mesto in vidi kako je,« doda in pove, da je bila kasneje oproščena plačila kazni.

Ni lahko reči »ne bom ti dala alkohola«

Pika nam je dejala tudi, da zagotovo ni nobeni natakarici lahko reči vinjeni osebi: »ne bom ti dala alkohola«. Prepričana je, da je natakarica v dogodku včeraj, s tem zaščitila ne sebe, temveč tudi lokal. »Po navadi natakarice storimo marsikaj, da takšne osebe pomirimo. Sama sem večkrat poskusila na lep način, počastila s kavo. Ni lahko vedeti, da bo ta oseba morda sedla v avtomobil in ogrožala ne le sebe, temveč tudi ostale.«

Delati v gostinstvu ni lahko

»V gostinstvu se dogaja marsikaj, na koncu pa si ti največji zločinec, ker si ponudil alkohol. Nihče se ne vpraša kako je, ko pride nekdo, ki je nesramen, nasilen, veš, da ni primerno, da mu postrežeš z alkoholom, a to enostavno narediš, ker se počutiš ogrožen. Zagotovo je kriva tudi država in zakoni, nič ni narejeno v smeri, da bi bili natakarji bolj cenjeni,« še pove. Delati v gostinstvu zagotovo ni lahko, plače niso visoke, tudi napitnina ni več to kar je bila. Ob koncu je dodala: »Gostinskega osebja primanjkuje, nihče pa se ne vpraša zakaj.«