V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) oktobra pripravljajo razstavo mariborskih motivov iz svoje zbirke. Ob tem pozivajo javnost k pomoči pri zbiranju gradiva. Iščejo predvsem slike in risbe z motivi Maribora. Dobrodošle so tudi kratke zgodbe o tem, kaj umetnina lastniku pomeni, kako je umetnina prišla v družinsko last in podobno.

Fotografije umetnin in informacije sprejemajo do 29. septembra 2022 na elektronskem naslovu [email protected]. Pripišite vse podatke, ki jih imate o delih, in svoje kontaktne podatke.

“Številni Mariborčani pripadnost svojemu mestu izkazujejo tako, da domače prostore opremljajo z umetniškimi deli, ki upodabljajo Maribor – predeli mesta, ulice, hiše, dogajanje. Delite jih z nami in drugimi Mariborčani,” pozivajo v UGM. S privoljenjem avtorjev bodo najbolj zanimive motive in opise predvajali v videu ob razstavi mariborskih motivov iz Zbirke UGM, ki jo v začetku prihodnjega meseca odpirajo v UGM Kabinetu, poroča STA.

Iščejo predvsem slike in risbe

Z razstavo mariborskih motivov se v UGM pridružujejo praznovanju dne, ko je bil Maribor 20. oktobra 1164 prvič omenjen v pisni listini. Praznik Mestne občine Maribor bodo pospremili s številnimi dogodki ves oktober.

Celoten poziv UGM je dostopen na tej spletni povezavi.

“Tako se želimo spoznati z likovnim pogledom na naše mesto in zbrati kar največ informacij o mariborskih motivih iz domačih zbirk. Najbolj nas zanimajo dela akademskih slikarjev in slikark oziroma uveljavljenih avtorjev in avtoric. Iščemo predvsem slike in risbe, manj pa grafike in fotografije, torej umetnine, ki so lahko reproducirane v večjem številu,” pojasnjujejo v galeriji.