Lokalno

Imamo v Mariboru nadžupana?

Uredništvo , 31.08.23 ob 14:51

Nevzdržni pogoji za delo na Mestni občini Maribor. Kaj Jelki Vrečko in Samu Petru Medvedu očitajo zaposleni?

Imamo v Mariboru nadžupana?

Na občini so nam pred časom odločno zanikali, da je bila podana kakšna prijava proti Jelki Vrečko in Samu Petru Medvedu, pri tem so navedli, da so obravnavali zgolj prošnji dveh javnih uslužbenk za premestitev. Takrat smo na Mestno občino Maribor naslovili tudi zahtevo za vpogled v dokumente javnega značaja, ki so vezani na pritožbe zaposlenih glede vedenja zaposlenih v županovem kabinetu, a jih do današnjega dne še nismo prejeli. Do omenjenih dokumentov se je dokopal portal Požareport.

Dokument, ki ga je razkril portal, je poročilo v primeru očitkov na račun Jelke Vrečko. Zdaj že nekdanji vodji kabineta, uslužbenka očita neprimerno komunikacijo na delovnem mestu, pri čemer je očitke potrdilo več drugih uslužbenk. Popolno lojalnost in neuhajanje informacij izven županovega kabineta v času županskih volitev, naj bi zahtevala z besedami: ”Vse bi lahko v vrsto postavila in postrelila.” Letos maja pa naj bi novi uslužbenki MOM dejala, “če boš informacije nesla ven, te bom dala v kletko in v Dravo potopila/namakala”. V poročilu piše, da gre za skrajno neprimerno in v vsakršnem delovnem okolju nedopustno komunikacijo.

Vrečkovi se med drugim očita, da ni ukrepala v primeru kršitev pogodbenih obveznosti podrejenih sodelavk, neodzivnost in nepreglednost na dejanskim obsegom in vsebino dela, neutemeljeno poseganje v zasebno sfero uslužbenk. Delo v kabinetu župana je za več uslužbenk postalo nevzdržno in psihično obremenjujoče do te mere, da je to vplivalo na zdravje ene zaposlene, druga pa se je odločila za odpoved delovnega razmerja in si je službo poiskala drugje.

Jelka Vrečko je za Večer vse očitke zanikala in dodala, “da gre za konstrukt klevetanja z namenom diskreditacije in blatenja. Črnitev županovih najožjih sodelavcev pomeni destabilizacijo njegovega položaja, kar je razumeti kot ključni cilj tega pisanja.”

Objavili tudi pismo podžupanove zaposlene

Portal Požareport je objavil tudi pismo zaposlene v tajništvu podžupanov Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga. Ta navaja, da je komunikacija z Reichenbergom primerna in na strokovnem nivoju, na drugi strani pa Medved nima občutka za sočloveka.

Kot je zapisala, se podžupan  vsak dan znaša nad njo in kriči na druge ljudi: ”Zelo redko je kakšen delovni dan, ko ne izvaja pritiskov nad mano.” Najbolj ga zmoti, če se kak županov sestanek, na katerega je vabljen, pokriva z njegovim kosilom. ”Seveda se takrat ponovno znese nad mano, čeprav ni bila moja napaka,” zapiše uslužbenka, ki dodaja, da se zaradi tega počuti kot ”kanta za smeti”.

Zaradi izgorelosti je morala celo za štiri mesece v bolniški stalež. Ker naj bi jo maja letos podžupan ponovno ”popolnoma zlomil”, je oddala vlogo za premestitev na drugo delovno mesto.

”Takšnega odnosa sama nisem vajena – ne doma – in si tega tudi ne želim na delovnem mestu. Za izvajanje psihičnih pritiskov nad mano nisem plačana in niti ne bi želela biti. Večkrat pozabimo, da v službi preživimo več časa kot doma in da nam je dobro počutje na delovnem mestu največ vredno. Vsak z veseljem prihaja v službo in v delovno okolje, če je to normalno in ne toksično,” je še zapisala.

Je podžupan zahteval uničenje dokumentov?

Po naših neuradnih informacijah so se s strani ključnih akterjev nad nekdanjim direktorjem Mestne uprave Srečkom Đurovom izvajali pritiski, da se iz dokumentov posameznih pritožb umakne spise, ki bi bremenili podžupana. Po naših neuradnih informacijah Đurov tega ni želel storiti, in prav to naj bi bil kasneje razlog, da je zapustil mesto direktorja Mestne uprave.

Zanimivo je, da je ena od akterk že sprejela odločitev in bo oktobra zapustila občino Maribor. Ta ni politična funkcionarka, ampak spada med strokovni kader. Drugi akter, ki pa je politični funkcionar in nosi veliko odgovornost do javnosti (podžupan z liste Arsenoviča) pa za svoje početje še ni sprejel odgovornosti. Ali to pomeni, da župan Arsenovič v celoti odgovornost prevzema nase ali pa bo podžupan, kot bi bila praksa v vseh razvitih demokracijah, odstopil. Ali podžupan Samo Peter Medved v tem mestu postaja nadžupan?