V UKC Maribor so v letošnjem letu priča povečanju števila obolelih z mišjo mrzlico – Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom (HMRS) v primerjavi z lanskim letom in tudi letom poprej. Sezona mišje mrzlice traja običajno od junija do septembra, vendar v letošnjem letu na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja obravnavali že okoli 50 bolnikov, v lanskem letu pa zgolj enega bolnika.

Povečano število obolelih naj bi bilo povezano s porastom miši v naravi. Viruse prenašajo glodavci, kot so miši, podgane in voluharji. Ko hodimo po območju, kjer so okuženi iztrebki, se dvigne prah z okuženimi delci in v primeru, ko le-te vdihnemo, se lahko okužimo. Porast mišje mrzlice se navadno pojavlja na vsakih nekaj let, k temu pa botruje mila zima.

Pričakujejo, da bo število bolnikov še naraščalo

»V letu 2017 smo na našem oddelku zaradi mišje obravnavali mrzlice 30 bolnikov. V prejšnjih letih smo imeli že sezone z velikim številom obolelih, največ smo doslej obravnavali v eni sezoni 80 bolnikov z mišjo mrzlico,« nam je pojasnila predstojnica oddelka, doc. dr. Nina Gorišek Miksić, dr. med. in dodala, da predvidevajo, da bo letos število bolnikov še naraščalo, saj bo sezona obolenja zaradi toplega vremena in aktivnosti v naravi trajala še vsaj 2-3 mesece. Med bolniki, ki so jih obravnavali letos je bilo veliko bolnikov, ki so zaradi bolezni potrebovali bolnišnično zdravljenje, tiste z lažjim potekom pa so obravnavali ambulantno.

Inkubacijska doba do štiri tedne

Ljudje, ki so okuženi, najprej opazijo splošno oslabelost, bolečine po celem telesu, glavobol, bolečine za očmi. Nekateri celo opisujejo bolečine v ledvenem predelu, pojavi se lahko bruhanje. Bolezen lahko poteka v več fazah, kjer lahko pride tudi do motenj v delovanju različnih organov. V kasnejši fazi ni izključena možnost odpovedi ledvic in nastanek krvavitev. Čas od okužbe do nastanka znakov bolezni je običajno dva do štiri tedne, lahko pa vse od nekaj dni do dveh mesecev.

Večina ljudi se sicer okuži pri opravljanju del v gozdu ali sprehodu v gozdu. Bolezen se z glodalca na človeka prenese z vdihavanjem virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje med drugim opozarjajo, da v domačem okolju, poskrbimo, da glodavcem preprečimo dostop v hišo, živila in pijačo hranimo v zaprtih posodah in poskrbimo za varno odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljamo glodalcev. Vse ostale preventivne nasvete najdete TUKAJ.