S prvim majem se bodo zvišale cene goriva, saj je vlada sklenila, da ne bo več regulirala cen pogonskih goriv. Mnogi strokovnjaki so zato napovedali, da bodo opolnoči cene bencina in dizla močno poskočile, spremembo je že tudi potrdil Petrol. Višina cen bi lahko bila rekordna. Na Štajerskem je zato na več bencinskih črpalkah že zmanjkalo dizla.

Ponekod na poti cisterne z dodatnimi količinami, a ne povsod

Na bencinskih črpalkah zaradi napovedanih visokih cen goriva že nastajajo kolone. Jeklene konjičke polnijo tako vozniki osebnih avtomobilov, kot tudi lastniki tovornih vozil. Podobno kot nazadnje pred napovedanimi podražitvami pa je možno opaziti tudi ljudi, ki na bencinske črpalke prihajajo s cisternami, sodi ter drugimi sredstvi, s pomočjo katerih si delajo zaloge cenejšega bencina.

Medtem ko na bencinskih servisih zmanjkuje dizla, pa (zaenkrat) ni možno zaznati, da bi zmanjkovalo bencina ali kurilnega olja, ki naj bi bila še povsod na voljo. 

Po informacijah N1 so nekateri naftni trgovci potrdili, da so cisterne z dodatnimi količinami že na poti in bi naj nove zaloge dobili še danes. Drugi so medtem opozorili, da zaradi vikenda in praznikov danes več ne bodo dobili novih zalog nafte, čeprav je je zmanjkalo že v dopoldanskem času. Tako da bodo ponekod, kjer je zmanjkalo dizla, nove zaloge že prišle popoldan, toda ne povsod.

Potrdili so tudi, da je povpraševanje v zadnjih dneh močno povečano, gorivo pa uporabniki točijo tudi v večje sode in cisterne.

Petrol: Ni razloga za paniko

Kot so v družbi Petrol pojasnili za STA glede stabilnosti oskrbe, ni potrebe za paniko in vrste na prodajnih mestih, saj ni nobene potrebe, da bi potrošniki krepili svoje zaloge goriv oziroma spremenili svoje običajne navade za oskrbo z gorivi.

V tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez večjih težav, zagotavljajo. “Lahko potrdimo, da imamo za mesec maj potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov. Tudi za celotno leto 2022 ima družba Petrol zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na predcovidne ravni, kot je opredeljeno v poslovnem načrtu za leto 2022,” so poudarili na Petrolu.

 Pri časniku Finance so na podlagi trenutnih parametrov in ob predpostavki, da bodo trgovci sledili dosedanji politiki marž, izračunali, da bi lahko cena bencina presegla 1,60 evra za liter, cena dizla pa dosegla 1,82 evra.

O tem, za koliko se bodo cene pogonskih goriv podražile, vnaprej ne morejo govoriti, so pa potrdili, da bodo te po sprostitvi cen nekoliko višje od trenutnih. Dodali so, da bodo primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem. Na gospodarskem ministrstvu so sicer v petek prav tako ocenili, da se bodo cene v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU in držav z evrom. “Trenutno veljavne regulirane cene namreč ne odražajo realnih cen, kar je razvidno tudi v primerjavi s posameznimi cenami med državami EU,” so še zapisali na Petrolu.