Osnovna šola Korena v občini Duplek je bogatejša za učni čebelnjak. Ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in državami Beneluksa so ga skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije omogočila veleposlaništva Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Belgije in Velikega vojvodstva Luksemburg.

Danes je v kulturnem domu v Koreni naprej potekla svečana prireditev, ki so se je med drugim udeležili župan občine Duplek Mitja Horvat, ravnatelj Osnovne šole Korena Peter Lešnik, veleposlanik Luksemburga Marc Ungeheuer, “first secretary” Belgije Julien Wolff, veleposlanik Nizozemske Johan Verboom, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo mag. Aleš Irgolič, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Čebelarskega društva Pobrežje – Duplek Oton Štrucl in številni drugi. Pester kulturni program, v katerem smo videli folklorni nastop, pevski zbor s harmonikašema in kitaristko, čebelji ples, deklamacije o čebelah, igro o čebelah in gimnastiko, so pripravili otroci iz vrtca in korenške osnovne šole.

Peter Lešnik: Naši učenci so si čebelnjak pošteno zaslužili

Na svečani prireditvi se je ravnatelj  Peter Lešnik zahvalil veleposlanikom, da so prepoznali pomembnost čebel in skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije omogočili postavitev učnega čebelnjaka, zahvalil se je tudi županu, ki se je hitro odzval in pomagal pri ureditvi prostora in pri organizaciji dogodka.”S čebelnjakom smo pridobili veliko več kot samo lasten med, s katerim se bomo lahko posladkali. Naši učenci, je jih približno deset, že od leta 2012 zelo uspešno čebelarijo in dosegajo lepe uspehe na čebelarskih tekmovanjih, zato mislim, da so si svoj čebelnjak pošteno zaslužili. Vodja krožka Jože Vute je član Čebelarskega društva Pobrežje – Duplek. Na šoli imamo sicer manjši čebelnjak, ki služi izključno pridobivanju teoretičnih znanj.”

Mitja Horvat: Morda gre res samo za čebelnjak, morda pa gre za pomembne korake za ohranjanje človeštva

Župan Mitja Horvat je prav tako izrekel dobrodošlico visokim gostom iz držav Beneluksa in poudaril, da s tem dogodkom tudi lepo zaznamujemo jutrišnji svetovni dan čebel. “Vesel sem, da smo lahko sprejeli to darilo s strani pomembnih treh jedrnih držav Evrope. Moja želja je, da bodo naši mladi čebelarji o pomenu čebel učili tudi svoje vnuke. Morda gre res samo za čebelnjak, morda pa gre za pomembne korake za ohranjanje človeštva.”

Aleš Irgolič: Od nekdaj smo čebelarski narod, čebelarstvo je del naše bogate zgodovine in kulturne dediščine

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič, ki tudi sam prihaja iz Slovenskih goric, je povedal, da je vesel, da na Osnovni šoli Korena pod okriljem Čebelarskega društva Pobrežje – Duplek deluje čebelarski krožek. “Osebno me veseli, da se v osnovnih šolah razvija dejavnost čebelarstva. Primer korenškega čebelnjaka pomeni sodelovanje intenzivnega kmetijstva in čebelarstva. Zraven je vinograd, kjer se uporabljajo škropiva, vendar ni nevarnosti za čebele. V šolski sistem bi veljalo prenesti tudi druge kmetijske dejavnosti. Prenos znanja in izkušenj na mlajše generacije je temelj, da se tradicija čebelarstva in skrb za čebele prenašata iz roda v rod. Jutrišnji praznik je za Slovence velikega pomena; od nekdaj smo čebelarski narod, čebelarstvo je del naše bogate zgodovine in kulturne dediščine. Naša kranjska čebela je eden od nacionalnih simbolov, na katerega smo zelo ponosni. Čebelarjenje za več kot deset tisoč Slovencev predstavlja način življenja.”

Po uradni svečanosti se je dogajanje preselilo na lokacijo pod cerkev sv. Barbare, kjer so tik ob župnijskem vinogradu postavili učni čebelnjak. Tam je zbrane na kratko nagovoril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je skupaj z ravnateljem prerezal trak in in s tem predal učni čebelnjak v uporabo članom čebelarskega krožka, ki deluje pod okriljem šole. Noč je poudaril, da mu je v posebno zadovoljstvo, da so se države Beneluksa odločile, ob 30. obletnici diplomatskih stikov in jutrišnjem svetovnem dnevu čebel, podariti čebelnjak. “Če podarimo čebelnjak osnovni šoli, to predstavlja še nekaj več.”

Zbrane so nato nagovorili vsi trije veleposlaniki, med drugim tudi v slovenskem jeziku, nakar so v družbi župana na čebelnjak pritrdili spominsko tablo. Veleposlanik Nizozemske je med drugim v slovenščini dejal, da so se za to gesto odločili ne le zaradi toplih odnosov med državami, ampak ker resnično verjamejo, da čebele potrebujejo našo skrb.