Vlada se trudi, da bi čim prej zagotovila nemoteno dobavo zaščitne opreme za ključne skupine (zaposlene v zdravstvu, sociali, civilno zaščito) ter v pospešeno nabavlja večje količine zalog tudi za gospodarstvo in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne.

Deset novih respiratorjev v UKC Maribor

Vlada je tudi v preteklih dneh šla dodatno nabavo vsaj 100 respiratorjev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih, so sporočili pred dnevi. Je pa minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sporočil, da je v Slovenijo danes prispelo 20 novih respiratorjev in da jih je bilo deset danes že dostavljenih v UKC Maribor.

Pred izbruhom epidemije koronavirusa je bilo po besedah zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja v državi skupaj z vojaškimi rezervami 168 medicinskih ventilatorjev, od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30.

Država pa se je ob širjenju bolezni covid-19 odločila za naročilo dodatne opreme. Kot je pred nekaj dnevi pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, je zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med drugim so se odločili tudi za nabavo nekaj več kot 570 medicinskih ventilatorjev.