V občini Kungota so prvega decembra prižgali praznične decembrske luči v vseh vaških skupnostih. Okrašen je tudi novi trg v Plintovcu. Občane je že nagovoril župnik Ciril Kocbek, kmalu pa bodo na občinski spletni strani in facebooku na ogled praznični prispevki.

FOTO: Stanko Sel

V občini Kungota so ohranili dolgoletno tradicijo in prvega decembra prižgali praznične decembrske luči v vseh vaških skupnostih, prav posebej pa so okrasili še novi trg v Plintovcu. “Postavitev lučk je letos nekoliko drugačna, sicer pa se držimo načela, da ne pretiravamo s svetlobnimi dekoracijskimi elementi, saj ima ta svetloba tudi negativni vpliv na okolje,”je pojasnila županja Tamara Šnofl.

Kakšen je letošnji praznični program v kungoški občini?

Ciril Kocbek, častni dekan in zlatomašnik, ki je župnik v Zgornji Kungoti že 44 let, zadnjih 25 let pa vodi še župnijo Spodnja Kungota, je ob začetku postnega časa virtualno nagovoril farane in občane:

V decembru bodo vsak teden na uradni spletni strani občine in občinskem facebook profilu objavljali prispevke, ki bodo nastali s strani lokalnih društev, vključili so tudi obe prostovoljni gasilski društvi. Na ta način bodo predstavniki društev virtualno nagovorili občane, ob tem pa bodo objavili še posnetke nekaterih preteklih dogodkov, denimo nastopa pihalne godbe – Kungoške pleh muzike in Svečinskega noneta. “Na ta način želimo simbolično ohraniti stik z občankami in občani, saj opažamo, da ljudje pogrešajo socialno druženje,” še pravi županja.

V decembru bodo vsak teden na uradni spletni strani občine in občinskem facebook profilu objavljali prispevke, ki bodo nastali s strani lokalnih društev, vključili so tudi obe prostovoljni gasilski društvi. Na ta način bodo predstavniki društev virtualno nagovorili občane, ob tem pa bodo objavili še posnetke nekaterih preteklih dogodkov.

Ker trenutna situacija v državi ne dopušča množičnega zbiranja, letos ne morejo organizirati niti božičkovanja za najmlajše,  bodo pa kljub temu obdarili vse predšolske otroke v občini. Tisti, ki so vključeni v vrtec v občini, bodo dobili darilo pri obdarovanju v sklopu vrtca, ostale pa prosijo, da oddajo  prijavnico, ki jo najdejo na občinski spletni strani, in se med 16. in 20. decembrom v času uradnih ur oglasijo na občini, kjer bodo prevzeli darilo.

Ob tem v kungoški občini letos sodelujejo v akciji Božiček za en dan. To je popolnoma neprofiten projekt, izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Za projektom stoji Zavod 364 in skupina posameznikov, ki iz želje po ustvarjanju dobrega v svetu projekt vodi in v njem sodeluje na vseh nivojih. Podrobneje o projektu na naslednji povezavi.

Županja Tamara Šnofl občanom in ostalim priporoča, da naj upoštevajo vse predpisane ukrepe, da bi lahko čimprej v naslednjem letu zaživeli na polno, na facebooku pa je objavila tudi naslednje sporočilo:

Skromnost je lepa čednost. Verjamem, da starši v naši občini lepo učijo otroke temeljnih vrednot, ki so pomembne za…

Objavil/a Tamara Šnofl dne Ponedeljek, 30. november 2020