V Hočah so danes uradno odprli novo zgrajeni vrtec, ki poleg sodobnejših in prostornejših igralnic in drugih prostorov za izvajanje predšolske dejavnosti ponuja otrokom tudi tobogan za prehod med etažo in pritličjem. Vse igralnice imajo teraso, kjer se bodo otroci lahko nadihali svežega zraka, ko vreme ne bo omogočalo obiska novega igrišča.

Otvoritev je bila v zelo skromnem obsegu in bo glede na trenutne ukrepe namenjena le uporabnikom vrtca. Ostalim občanom bodo omogočili virtualni ogled nove pridobitve v občini, je povedal župan Marko Soršak.

Težave s tatovi na gradbišču

Za izgradnjo vrtca so porabili 4,1 milijona evrov. Gradnja vrtca se je pričela septembra lani, a so imeli sprva precej težav zaradi kraje materiala z gradbišča. Po vzpostavitvi videonadzora in dodatnega varovanja se je to uredilo, a so bili marca letos zaradi ukrepov, ki so bili odrejeni na državni ravni s ciljem preprečitve širjenja novega koronavirusa, prisiljeni zapreti gradbišče za mesec dni. Sredi aprila je izvajalec nadaljeval z deli.

Gradnja novega vrtca je bila potrebna, saj je prejšnji vrtec dotrajan in v več vidikih neustrezen za izvajanje sodobnih vzgojno varstvenih programov. Obenem ni imel dovolj prostora za vse otroke v občini, saj je teh zaradi priseljevanja vsako leto več.

Novi vrtec je večji in ima dve etaži

Iz tehničnega vidika gre za visoko tehnološki objekt, ki je izveden po zadnjih smernicah energijsko učinkovite gradnje. Objekt je zrakotesen, v celoti je izvedeno prezračevanje, hlajenje, talno gretje, tudi vlažilec vlage, da pozimi ni suhega zraka, ki povzroča sušenje sluznice v dihalnih poteh in posledično večjo verjetnost okužb,” pojasnjuje župan Marko Soršak.

Z novogradnjo so pridobili prostore za dodatne tri skupine otrok, s čimer so letos zagotovili varstvo vsem predšolskim otrokom v občini. “Z novim vrtcem smo pridobili odlične pogoje za uspešno strokovno delo z otroki, ki imajo v novem vrtcu na voljo prostorne igralnice, športno igralnico s plezalno steno in mnogimi drugimi športno-didaktičnimi pripomočki, številne udobne kotičke ter tobogan, po katerem se lahko spustijo iz nadstropja v pritličje,” je dodal ravnatelj OŠ Dušana Flisa Hoče Alojz Velički.

Novi vrtec je postavljen na lokaciji dosedanjega vrtca, zato so del otrok v šolskem letu 2019/2020 preselili na druge lokacije, med drugim v gasilski dom v Bohovi ter staro telovadnico osnovne šole v Hočah. Trije oddelki so ostali na dosedanji lokaciji, v prizidku vrtca, ki so ga zgradili pred tremi leti. Z odprtjem novega vrtca se bodo vsi otroci spet vrnili na eno mesto, nadomestnim prostorom pa bo povrnjen njihov prvotni namen.