Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven. Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v najmanj 49 držav. Po drugi strani je število novih okužb na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil najprej in zahteval največ žrtev, doseglo najnižjo raven v več kot mesecu dni. Po svetu trenutno razvijajo več kot 20 cepiv proti novemu virusu, poteka pa tudi več kliničnih preizkusov, katerih rezultati naj bi bili znani v nekaj tednih.

V UKC Maribor pripravljeni

V Sloveniji zaenkrat še ni potrjenega primera z okužbo, je pa bilo opravljenih 176 testiranj. A le vprašanje časa je, kdaj bodo v UKC Maribor sprejeli prvega pozitivnega pacienta. Kot kaže pa so na to dobro pripravljeni, včeraj so na družabnih omrežjih delili fotografije in prirpisali: “V UKC Maribor še nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom, kljub temu se pripravljamo tudi na najtežje situacije.”

FOTO: UKC Maribor

16 točk za odvzem brisa

Družinski zdravniki so dobili poenotena navodila, kako postopati v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Oseba, ki v 14 dneh po prihodu z območij s povečanim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom pri sebi opazi bolezenske znake (kašelj, vročina nad 38°C ali oteženo dihanje) najprej po telefonu pokliče svojega izbranega osebnega zdravnika, ki po posvetu z lokalnim epidemiologom NIJZ presodi ali je sum opravičen ali ne. Šele nato potencialno okuženega bolnika napoti na odvzem brisa v eno od 16 vstopnih točk.