Petkovo popoldne je bilo na Osnovni šoli Korena v občini Duplek živahno kot že dolgo ne. Pa ne zaradi kakšne šolske prireditve ali česa podobnega, ampak je Taborniško društvo rod XI. SNOUB Miloša Zidanška iz Maribora, kot smo napovedali, pripravilo dvodnevno Zimsko orientacijsko tekmovanje ali ZOT, ki spada med najstarejša tovrstna tekmovanja.

Taborniki, zbralo se jih je skoraj 300 iz vse Slovenije( tudi Postojne, Pirana, Murska Sobote in Kranja), se preizkušali v treh kategorijah, in sicer od 11 do 15 let, med 15. in 21 ter nad 21 let.

Petek za teorijo in zabavo

Kot je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si povedala Lana Pavšič, vodja tekmovanja, da je bil pretek namenjen reševanju teoretični nalog, kot sta, denimo, vrisovanje kontrolnih točk na karte oziroma zemljevide in reševanje taborniških topografskih testov (preverjanje znanja orientacije in splošnega taborniškega znanja), medtem ko se zbrane točke prištejejo k zbranim točkam.

Lana Pavšič: »Večina udeležencev je spala v telovadnici, nekaterim pa smo ponudili t. i. tihe sobe.«

»Po zaključku smo jim pripravili zabavno večer s karaokami,« je pojasnila Pavšičeva. Dodala je, da je večina udeležencev spala v telovadnici, nekaterim pa so ponudili t. i. tihe sobe, v katerih so imeli več miru, da so se lahko ustrezno pripravili na soboto.

Sobota namenjena praktičnem delu tekmovanja

In ker je eno izmed pomembnejših taborniških znanj, kot poudarjajo organizatorji, prav orientacija, so se danes, v soboto udeleženci preizkusili še na terenu. Vstali so zgodaj, saj so še pred 7. uro vrisovali na zemljevid aktualne kontrolne točke, ki so jih dobili tik pred startom.

Lana Pavšič: »Pripravili smo 8 kontrolnih točk, na katerih so se v skupinah, ki jih je sestavljalo od 4 do 5 članov, na razdalji med 10 in 15 kilometrov, preizkušali v različnih nalogah.«

»Na terenu smo jim pripravili 8 kontrolnih točk, na katerih se v skupinah, ki jih je sestavljalo od 4 do 5 članov, na razdalji med 10 in 15 kilometrov, preizkušajo v različnih nalogah (signalizacija v Morsejevi in Winklerjevi abecedi, zabavni inteligenčni testi, hoja po vrisani poti,…). Točke lahko dobijo tudi za kreativni odgovor,« je dejala Pavšičeva in še, da vse opravljene naloge ocenijo, ki je ob koncu tudi preveri in sešteje glavna sodnica s sodelavci.

Pri objavi uradnih rezultatov v soboto popoldne so v taborniških oblačilih zbrani vsi udeleženci tekmovanja, najboljše tri v vsaki kategoriji  pa razglasijo ob petju himne. Ti prejmejo praktične nagrade sponzorjev, običajno šotore, spalne vreče in podobno.