Lokalno

FOTO: Požrtvovalni gasilci v Mariboru posredovali na več kot 100 intervencijah

Rebeka Krevs, 13.07.23 ob 12:02

Sanacije posledic neurja v polnem teku.

FOTO: Požrtvovalni gasilci v Mariboru posredovali na več kot 100 intervencijah

Današnje neurje je povzročilo ogromno škode v mestu in okolici. Stanje v Mestnem parku si je ogledal tudi podžupan Samo Peter Medved. ”Za nami je burna noč, vetrovi so pihali s hitrostjo preko 120 kilometrov na uro in povzročili hud vetrolom.” Sanacije posledic neurja še potekajo, podžupan pa poziva občane, da se izogibajo območij, katere bi lahko bile v tem obdobju nevarne. ”Občane tudi prosim, da pristopijo, kolikor je v njihovi moči, k odstranjevanju posledic neurja”.

Po besedah podžupana je šlo za naravno nesrečo z večjo materialno škodo, katero še popisujejo in bo znana v naslednjih dneh.

V parku je po prvih ocenah škode za 20.000 evrov. 14 dreves bo potrebno odstraniti. ”Vemo da smo imeli lani napad lubadarjev in smo morali odstraniti več dreves, kar je povzročilo luknje v sami strukturi parka. S tem se je zmanjšala vetrovna odpornost tega območja” je še dodal podžupan. Parko bo predvidoma prehoden in varen nekje v naslednjem tednu.

Precej škode je bilo povzročeno tudi tržnici, novo prenovljenemu Mariborskemu otoku, delovala ni Pohorska vzpenjača. Zaradi neurja je brez elektrike ostal tudi Marprom, zato so imeli težave s polnjenjem električnih avtobusov. ”Te stvari se zdaj urejajo in umirjajo,” je povedal podžupan.

Na delu že od četrte ure zjutraj

Intervencije gasilcev so se začele okoli četrte ure zjutraj. Na terenu je trenutno 108 gasilcev s 23 vozili. Gasilci so do sedaj opravili 98 intervencij od tega 26 odkritih streh, preostalo so podrta drevesa na razno infrastrukturo. Še 11 intervencij je neobdelanih.

Streho je odkrilo tudi na eni izmed stavb UKC Maribor, kjer trenutno poteka sanacija.

”Naš cilj je, da čim hitreje pokrijemo odkrite strehe, saj so popoldan napovedane nove padavine in v primeru, da tega ne pokrijemo, bo še dodatna škoda na objektih,” je povedal poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik.

Pri tem poveljnik poudari, da ima Gasilska brigada, v času dopustov, zagotovljen kader. ”Vedno smo v pripravljenosti in številčno pokriti. Z ostalimi prostovoljnimi gasilskimi društvi, zagotavljanje želenega minimuma, ni težava”.