Na dopust v Maribor je pred časom prišla tajka Somjai Phumiphak, ki si je zaželela svoje domače hrane, a tega v Mariboru ni bilo za dobiti, zato se je odločila, da bo s pomočjo svojih tukajšnjih prijateljev odprla pravo domačo tajsko restavracijo.
Ime je dobila po juhi
Restavracija, ki nosi ime po najbolj znani tajski juhi, Tom Yum, je svoje prostore odprla v nekdanji kitajski restavraciji na Ključavničarski ulici 2 v Mariboru, v njej pa kuhata dve tajski kuharici, izpod rok katerih prihajajo tradicionalne tajske jedi, vse od priljubljenega Pad Thaia in seveda znane juhe.
Tom Yum je pekoča tajska juha iz kozic, v kateri se kuhajo še ingver, čili, limonska trava, gobe, limeta ter kozice.
Franc Gorza, ki je Phumiphakovi v Sloveniji pomagal zagnati podjetje in nato še restavracijo pravi, da so od večine gostov, ki so že prišli poskusiti tajske jedi, dobili velike pohvale. “Prvi dan je prišlo 40 gostov, naslednji dan pa že 60,” je z navdušenjem povedal Gorza. Restavracijo pa so odprli tik pred prvomajskimi prazniki, 29. aprila.
Kot smo še izvedeli, bo restavracija odprta vse delovne dni med 11. in 21. uro, prav tako sobote, medtem ko bo v nedeljo ter za praznike ostala zaprta. V samem prostoru pa imajo stolov za 75 ljudi, ki lahko uživajo v tradicionalni tajski hrani.