Policija je opolnoči na celotni meji z Avstrijo vzpostavila 13 kontrolnih točk, od tega 4 na območju Policijske uprave Maribor.

Izjeme za lastnike zemljišč

Kot so zapisali na spletni strani policije, vstop v Slovenijo dovolijo državljanu Slovenije in osebi s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. »Če ima višjo temperaturo od 37,5 stopinj Celzija ali kaže jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteže­no dihanje), se ga seznani z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje so zapisali in dodali, da se odlok ne uporablja za državljane Slovenije in državljane Avstrije, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela. Prav tako tudi ne za čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil, za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Foto: PPIU Maribor.

Pogoji za vstop tujcev

Vstop v Slovenijo dovolijo tujcu, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim izkaže negativen izvid na SARS-CoV-2 (COVID-19). »Če tujec tega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje),« še pišejo.