Kot smo že poročali, so dva dni nazaj pričeli s pripravljanjem območja za primer izbruha koronavirusa v Mariboru. Za primeren kraj so izbrali lokacijo na Taboru, v bližini trgovskega centra Mercator in Gasilske brigade Maribor. Dsanes pozno popoldne bodo pričeli s sprejemom prvih pacientov.

Osebni zdravnik bo kontaktiral zaposlene in napotil pacienta na omenjeno vstopno točko na Cesti proletarskih brigad. »Poudarjam, da pacienti naj na to točko ne prihajajo sami ampak šele po posvetu z osebnim ali napotnim zdravnikom,« nam je dejal Aleksander Jus.

Postavljeni prvi bivalniki

Osebni zdravnik bo kontaktiral zaposlene in napotil pacienta na omenjeno vstopno točko na Cesti proletarskih brigad. Za več informacij smo se obrnili na Aleksandra Jusa pomočnika direktorja za zdravstveno nego – zdravstvenega doma Adolfa Drolca: »Poudarjam, da pacienti naj na to točko ne prihajajo sami ampak šele po posvetu z osebnim ali napotnim zdravnikom.« Pacient bo naprej seznanjen z uro odvzema, da se izognemo gneči in križanju pacientu: »Da delujemo čim bolj organizacijsko in preprečimo morebitne okužbe na druge paciente, ki bodo prišli na mesto in pri njih ne bo šlo za koronavirus temveč drugo bolezensko stanje.« Zdravnik bo nato odločil ali bo šel pacient v izolacijo domov ali bo poslan na nadaljnjo obravnavo v bolnišnico.

Jus še doda, da je Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor vstopna točka za prebivalce Maribora, sosednjih občin in občin: Slovenska Bistrica, Lenart, Ptuj in Ormož. »Vsi zdravstveni domovi bodo obveščeni kdaj bo začela vstopna točka delovati. Najprej moramo dobiti potrebno infrastrukturo, da vzpostavimo točko. Smo še v fazi priprav,« doda ob koncu.

Do včeraj je bilo opravljenih 364 testov na sum okužbe z novim koronavirusom. Eden je bil pozitiven, danes smo poročali že o drugi okužbi pacienta, ki je bil v stiku s prvim okuženim.