Tudi občina Duplek se je pridružila vseslovenskemu projektu Slovenija kvačka, v okviru katerega je 211 kvačkaric in 1 kvačkar skvačkalo 212 grbov slovenskih občin za Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Glavna pobudnica projekta je Jadranka Smiljić, ki se je v svetovno knjigo rekordov vpisala z neprekinjenim 28-urnim kvačkanjem.

Grb občine Duplek je skvačkala Marijana Šeruga, mama dveh odraslih hčera, ki že skoraj dve desetletji živi v tej občini. “Prve zanke kvačkanja sem naredila že v osnovni šoli pri uri gospodinjstva. Mimogrede, kvačko, s katero sem pričela delati svoje prve pentlje, še zmeraj najraje uporabljam. Večje izdelke sem začela izdelovati v nosečnosti prve hčerke. Vmes sem kvačko dala kar malo na “stranski tir”, vse dokler nisem postala babi. Od takrat naprej pa me spremlja skoraj vsakodnevno. V veliko veselje mi je, da že tudi vnukinja vrti kvačko. Prav kvačkanje pa je velikokrat tisti poglavitni razlog, da boste od mene, odkar sem upokojena, dobili odgovor “nimam časa”. Res uživam v izdelavi izdelkov. Le če opravljaš delo s srcem in strastjo, si lahko srečen. S tem osrečiš tudi druge in jim narišeš nasmeh na obraz.”

Z izdelavo dupleškega grba je zaključila konec oktobra

Marijana je s slovensko volno iz tovarne v Majšperku skvačkala dupleški grb v velikosti 1,45 krat 1,60 metra. “S kvačkanjem grba sem začela 15. septembra lani in zaključila konec oktobra. Izdelava grba je bila dokaj zahtevna. Ker sem uporabljala modro volno, ki je temnejša, sem težje kvačkala zvečer, tako da sem večino dela opravila čez dan. Nekaj menjav barv sem morala opraviti v delu grba z vesli in splavom.”

Občina Duplek je bila med prvimi, ki je podprla projekt Slovenija kvačka.

Občina Duplek je bila med prvimi, ki je podprla projekt Slovenija kvačka. Vsi skvačkani grbi so sedaj v Slovenj Gradcu pri Jadranki Smiljić, ki ureja vse potrebno za vpis akcije v Guinnessovo knjigo rekordov. 8. februarja bodo grbe predali županom. V spomladanskih mesecih naj bi bili vsi grbi podravske regije na ogled na razstavi v Lenartu.

Od 42 občin podravske regije jih je k projektu pristopilo 40

Sicer pa je Marijana Šeruga med najbolj zaslužnimi, da je k projektu pristopilo toliko občin podravske, pomurske in zasavske regije. “Poklicala sem župane in direktorje občinskih uprav omenjenih regij in se dogovorila z njimi za sklenitev partnerskih pogodb. Odziv županov je bil zelo dober. Od 42 občin podravske regije je k projektu pristopilo 40 lokalnih skupnosti,” zaključuje Šerugova.

Grb občine Duplek ima obliko ščita. Ščit je diagonalno razdeljen na dve polji. V prvem polju je na zlati osnovi črn zmaj s kačjim telesom. Zmaj je del grba vurberških graščakov in ponazarja legendo iz katere izvira ime Vurberk. V drugem polju je slika dravskega splava zlate barve.