Kulturno društvo Delavec Lenart je v letu 2018 kot partner Občine Lenart v celoti pripravilo in izvedlo dramski del doživljajskega dogodka »Pobeg v zgodovino čarovništva«, ki je potekal v okviru projekta Escape, podprtega s strani Evropske unije in sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014 – 2020. Omenjeni projekt je na izviren način povezal zgodovinsko, naravno in kulturno dediščino ter oplemenitil turistično ponudbo Slovenskih goric.

Zgodbo o Agati so v obliki pohoda in dramskih odlomkov na lokacijah, kjer bi se naj zgodba dogajala, pričeli snovati leta 2013 v projektu Agatine skrivnosti pod okriljem Razvojne agencije Slovenskih gorice, d.o.o. in Društva za razvoj podeželja LAS OVTAR Slovenskih goric. Kulturno društvo Delavec Lenart je leta 2014 uradno pristopilo k navedenem projektu, ki se je neprekinjeno izvajal do 2016.

Po več uprizoritvah posameznih gledaliških prizorov v okviru pohodov po poteh Friderika in Agate je nastal nov scenarij za celovečerno predstavo Agata

Celovečerna predstava Agata v celoti poustvari tragično ljubezensko zgodbo med dedičem velikega hrastovškega gospostva Friderikom Herbersteinom in revno plemkinjo Agato Nürnberger s Štraleka, ki ni bila po volji njegovi materi. Na nesrečno ljubezen še danes spominja znamenje Črni križ. Zgodba je ob koncu 16. stoletja pomembno zaznamovala osrednji del Slovenskih goric, prvi pa jo je v knjižno obliko leta 1928 prelil dr. Ožbolt Ilaunig v romanu Črni križ pri Hrastovcu ter leta 2007 še Berta Čobal Javornik v romanu Skaljena ljubezen Agate in Friderika. Deli sta bili predloga za pripravo popolnoma novega scenarija za predstavo Agata. Zgodba o Agati je navdihovala mnoge generacije, ki so zgodbo postavljali na odrske deske. Zadnja uprizoritev v naših krajih je bila izvedena v začetku devetdesetih let na dvorišču gradu Hrastovec in je temeljila na scenariju Tanje Ješovnik Spomenik pri Hrastovcu.

Vsebina uprizoritve je nesrečna ljubezen med Agato Nürnberger in Friderikom Herbersteinom. Legenda, ki sloni na ustnem izročilu, pravi, da se je v 16. stoletju mladi hrastovški grof Friderik zaljubil v lepo Agato s Štraleka (danes Zgornja Voličina). Njuni ljubezni je nasprotovala Friderikova mati, zato sta se naskrivaj poročila v cerkvici svetega Jakoba v Lormanju. V času, ko je bil grof Friderik v vojni, je bila Agata obsojena čarovništva in usmrčena. Legenda v Slovenskih goricah živi še danes.

Društvo je v celoti pripravilo in izvedlo dramski del dogodka, kar je vključevalo pripravo scenarija (Miroslav Mauko), kostumov, rekvizitov in scene (Nina Šulin). “K sodelovanju smo povabili zunanja strokovna sodelavca in priznana slovenska gledališka ustvarjalca, in sicer Metko Damjan, gledališko lektorico, ki sodeluje s Slovenskim narodnim gledališčem Drama v Ljubljani in Mariboru, in Viktorja Hrvatina Megliča, režiserja, ki je kot igralec zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Ustvarili smo predstavo, ki si jo je od premiere 6. aprila 2019 in preostalih sedmih ponovitev ter gostovanj v istem letu ogledalo več kot 2.000 ljudi. V letu 2020 smo izvedli še pet ponovitev predstave v dvoranah, ko si je predstavo ogledalo več kot 1.500 ljudi. Izvedli smo še dve ponovitvi preko Youtube platforme zaradi covid-19 ukrepov,” nam je povedal Miroslav Mauko, predsednik Kulturnega društva Delavec Lenart.

Mauko pravi, da je bila izvedba celotne predstave v okviru občinskega projekta njegova dolgoletna želja, pred tem so namreč uprizarjali le posamezne gledališke odlomke v okviru pohodov po poteh Friderika in Agate, kar je bil velik logistični podvig, ki je zahteval veliko usklajevanja. Če je Mauko v preteklih letih upodabljal Friderika, od leta 2020 naprej v celovečerni predstavi igra negativca, grofičinega pomočnika Trenaka.

Do zdaj si je predstavo ogledalo že okoli 4 tisoč ljudi

Predstava je med slovenjegoričani in obiskovalci od drugod zelo priljubljena, saj so bile dvorane, pred uvedbo covid ukrepov, vedno napito polne. Do zdaj si je tako predstavo Agata ogledalo že okoli 4 tisoč ljudi. Miroslav Mauko nam je pojasnil, da v predstavi, ki traja 2 uri in 15 minut, nastopa 15 igralcev. “V predstavi prikažemo celotno zgodbo Agate in Friderika; od trenutka, ko sta se spoznala, se skrivaj poročila, do grofičinega maščevanja, mučenja v ječi, obglavljenja in ponovnega snidenja v nebesih.”

Ker Kulturno društvo Delavec Lenart v letu 2022 praznuje 15. obletnico delovanja, so se odločili, da svojim zvestim gledalcem po dveh letih premora zaradi covida znova ponudijo (brezplačno) na ogled predstavo Agata, ki bo v dveh terminih: v petek, 9. septembra, ob 18. uri in v soboto, 10. septembra, ob 18. uri, v Domu kulture Lenart. To bosta že 15. in 16. ponovitvi predstave. “Pred načrtovano ponovitvijo ta konec tedna smo imeli dve obnovitveni vaji, na katerih smo se hitro spomnili besedila in vseh prizorov. Tako da po dveh letih premora nismo veliko pozabili,” pravi naš sogovornik in posebej opozori na avtentične in za tisti čas značilne kostume, za katere je poskrbela Nina Šulin, ki za kostumografijo in scenografijo v predstavah skrbi že od leta 2014.

Z Mišelovko bodo konec novembra gostovali v Pesnici

“Nismo pa pozabili niti na najmlajše gledalce. Lutkovna sekcija je 23. avgusta predpremierno predstavila igrano lutkovno predstavo Živalski ringaraja, ki je nastala po predlogi pesnitve Toneta Pavčka z istoimenskim naslovom. Premierno jo bomo predstavili 2. oktobra letos. Prav tako bomo po nekaj uspešnih ponovitvah 27. novembra s prestavo Mišelovka Agathe Christie gostovali v Domu kulture Pesnica, v novembra in decembru pa načrtujemo še ponovitev Radehovske božičnice.”