29. februar si bomo v Mariboru zapomnili po rdečih balonih, iskrivih obrazih otrok ter srčnosti. Po mariborskih ulicah je zavladalo pestro vzdušje na zdaj že tradicionalnem mednarodnem pohodu z rdečimi baloni. Z dogodkom obeležujejo mednarodni dan redkih bolezni, v sklopu katerega si udeleženci prizadevajo, da bi otroci dobili enakovredno mesto v družbi. Opozarjajo na to, da zaradi drugačnosti med otroki ni prostora za nestrpnost ali strah, temveč le za prijaznost in toleranco.

Simbolizira upanje in ljubezen

Petra Greiner, organizatorka dogodka opisuje: »Pred šestimi leti smo začeli v Mariboru, ko je eden od staršev omenil, da obstaja dan redkih bolezni. Izbrali smo rdeč balon zato, ker je Sofija malo pred tem pohodom imela hlačni mavec, pa sem ji jaz ne vem zaradi kakšnega razloga, balon zavezala bolj za šalo kot kaj drugega. Kasneje sem se odločila, da gremo na ulice z našimi otroki, da se z njimi lahko srečajo tudi tisti, ki se načeloma ne. Izbrala sem rdeč balon zato, ker simbolizira upanje, ljubezen in podobno.«

»Naši otroci so preveč odmaknjeni, v bistvu se mi zdi pomembno, da takšen pohod spodbudi druge družine in starše k udeležbi. Na tak način jim želimo sporočiti, da jim ne rabi biti neprijetno in da niso edini. Naj se nam pridružijo na ulicah in se ne skrivajo,« je še dodala Petra Greiner.

Podnaslov letošnjega pohoda je »Kaj pa Ona?« s katerim izpostavljajo pomembnost psihološke pomoči za matere otrok z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami. Organizatorji so vsem porodnišnicam v državi poslali prijazno pismo v katerem so jih opozorili na skrb za otroka ter psihično podporo materam.

»Želimo opozoriti, da je psihološka pomoč materam takoj na začetku ključnega pomena. Torej da strokovnjaki ne čakajo kdo se bo spomnil vprašati mater kako se počuti. Želimo, da se ob rojstvu takšnega otroka nudi takojšnja pomoč,« še dodaja Petra Greiner.

Ponosen oče

Franc Krajnc, oče organizatorke, ki je pripomogel pri organizaciji dogodka je povedal:» Ljudi je letos več in tako sem ponosen, da se ta dogodek odvija v Italiji, Avstriji in drugih državah. Vzdušje je neopisljivo.«

»Rada sem z otroci, ker ne glede na to kakšni smo, smo pomembni. S tem dogodkom pokažemo, da so vsi otroci pomembni, da obstajajo redke bolezni, česar se tega moramo zavedati ter sprejeti vsakega takšnega kot je,« je povedala Staša Kukovec, udeleženka dogodka.

Manjkali niso niti pasji prijatelji

Dogodka so se udeležili ljudje različnih starosti, nekateri tudi v spremstvu pasjih prijateljev. Veliko obiskovalcev se je že udeležilo dogodka tudi v preteklih letih, saj je pohod v Mariboru organiziran že 6. leto, z lanskim letom pa se je razširil tudi po vseh kontinentih. Sodelovala so tudi druga slovenska mesta ter Hrvaška, BIH, Srbija, Švica, Rusija, Severna Amerika, Afrika ter Avstralija.

AVTOR: Anita Grgić